Θεμελιώδεις αλλαγές σε εργασία και ασφάλιση φέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, και περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που δίνουν πολύτιμη ανάσα σε χιλιάδες συνταξιούχους, εργαζόμενους και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων. Κι αυτό, διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις που, μεταξύ άλλων, απλοποιούν τη διαδικασία απονομής των επικουρικών συντάξεων και επιτρέπουν σε οφείλετες του ΕΦΚΑ να λάβουν ευκολότερα σύνταξη.

Παράλληλα, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο καταργείται η παρακράτηση του 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται και αντικαθισταται από ειδική ποσοστιαία εισφορά επί του εισοδήματος από την εργασία. Αναλυτικά, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

Η συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την προαιρετική επαγγελματική ασφάλιση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες να αναπτυχθεί περαιτέρω ο δεύτερος πυλώνας ασφαλιστικής προστασίας, να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων με συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές, και ταυτόχρονα να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους, προς όφελος των ιδίων και, συνολικά, της εθνικής οικονομίας.

Η αναμόρφωση πλαισίου απασχόλησης συνταξιούχων. Για τους συνταξιούχους που απασχολούνται ως μισθωτοί, η νέα κράτηση προσδιορίζεται στο 10% και επιμερίζεται σε 7,7% για κύρια και 2,3% για επικουρική ασφάλιση. Για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν επικούρηση, θα επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση μόνο για την ασφάλιση στην κύρια σύνταξη ίση με το 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει. Εάν έχουν επικούρηση, η επιβάρυνση που θα επιβληθεί επιπλέον, θα είναι 40% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει για κύρια ασφάλιση και 40% επί της αντίστοιχης για επικούρηση.

Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες. Ωστόσο, προβλέπεται ετήσιο πλαφόν, ίσο με το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης ήτοι (με τα σημερινά δεδομένα) 4.965 ευρώ. Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μόνο ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και δεν εισπράττεται η ειδική εισφορά. Σε περίπτωση πολλαπλής ασφάλισης καταβάλλεται πόρος αυτοτελώς για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση.

Η αύξηση του ορίου οφειλών για την καταβολή σύνταξης. Σύμφωνα με την σχετική διάταξη, παρέχεται τη δυνατότητα λήψης του 40% της σύνταξής σε μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ και σε αγρότες με οφειλές μεταξύ 6.000 και 10.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τους αγρότες) δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, εάν δεν αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. Με τη νέα διάταξη αυξάνονται τα ανώτατα όρια οφειλών για συνταξιοδότηση από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ και από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για οφειλές στον π. ΟΓΑ.

Υπό την προϋπόθεση ότι ο εν δυνάμει συνταξιούχος θα συναινέσει σε έλεγχο των καταθέσεών του, ώστε να μην υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ (ή τις 6.000 ευρώ για αγρότες). Έως ότου το οφειλόμενο ποσό υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ θα παρακρατείται τουλάχιστον το 60% του μηνιαίου ποσού σύνταξης. Από τα 20.000 ευρώ και κάτω, θα εφαρμόζεται συμψηφισμός της οφειλής με τμήμα της σύνταξης, σε 60 κατ’ ανώτατο όριο μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει και σήμερα. Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της μηνιαίας δόσης. Ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας του και, επιπλέον, να έχει καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

  • Η ενοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης και η ένταξη όλων των επικουρικών συντάξεων στην ταχεία διαδικασία απονομής
  • Η ενιαία αντιμετώπιση των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με αναπηρία ως προς τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου γονέων
  • Η διευκόλυνση απονομής μειωμένης σύνταξης σε πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία
  • Η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους
  • Η χρήση ενεργού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
  • Η παράταση της προθεσμίας προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης
  • Η επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε όλες τις μισθωτές του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Η θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Έκτακτη ενίσχυση: Ποιοι συνταξιούχοι θα τη λάβουν

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου, προβλέπει την χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους του (e-Ε.Φ.Κ.Α.), στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και κατά τον μήνα αυτό είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων, συμψηφιστέας με την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων, μεγαλύτερο των 10 ευρώ.

Πρόκειται για μια μικρή εισοδηματική ανάσα, ύψους από 100 έως 200 ευρώ, την οποία θα λάβουν και φέτος οι συνταξιούχοι προκειμένου να καλύψουν τις έκτακτες εορταστικές ανάγκες τους.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχο με μηνιαίο ύψος συντάξεων:
έως 700€, θα λάβουν ενίσχυση 200€
από 700,01€ έως 1.100€, θα λάβουν ενίσχυση 150€ και
με μηνιαίο ύψος συντάξεων από 1.100,01€ έως 1.600€, θα λάβουν ενίσχυση 100€.

Η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα καταβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τελικές αποφάσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Τα παρασκήνια του Λονδίνου με Σούνακ, το «άρπαγμα» Μητσοτάκη με τον Βορίδη, ποιοι πήραν τις δουλειές στα ψηφιακά και το θρίλερ του Βόλου

Γιάννης Λουμάκης (Uni Systems): Κοιτάμε την αγορά για ευκαιρίες εξαγορών σε 4 άξονες (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ