Ελλάδα

Από δίκες έως βαφτίσεις: Αυτές θα είναι οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες

  • newsroom


Με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες οι πολίτες θα αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και ατέλειωτες ώρες αναμονής σε ουρές

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων και το άυλο διαζύγιο, αναμένεται να υλοποιηθούν κατά τις επόμενες εβδομάδες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στόχος του υπουργείου είναι με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα των πολιτών, καθώς θα αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και ατέλειωτες ώρες αναμονής σε ουρές.

Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες

  • Πινάκιο της δίκης: Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της Δικαιοσύνης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή για τα δικαστήρια, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο το πινάκιο της δίκης.
  • Χαρτιά για τη βάπτιση παιδιού και ονοματοδοσία: Όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που χρειαζόταν να συγκεντρώσουν οι γονείς είτε για να βαφτίσουν το παιδί τους, είτε σε περίπτωση ονοματοδοσίας, θα αντλούνται διαδικτυακά με ένα κλικ χωρίς κόπο, μακριά από ουρές.
  • Υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής: Στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής που έχει ήδη ανακοινώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, θα προσφέρεται δωρεάν τηλεσυμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα.
  • Μεταβιβάσεις ακινήτων: Όπως έχει ήδη αναφέρει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει σχεδιαστεί ο «ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων. Όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο». Το σύστημα με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων θα αντλεί όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.
  • Ίδρυση ατομικής επιχείρησης: Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται με μία ενέργεια, αποφεύγοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων. «Ψηφιοποιοόυμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες, ενδυναμώνουμε τους επαγγελματίες», έχει επισημάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
  • Άυλο διαζύγιο: Έρχεται η εφαρμογή που θα δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους να προχωρήσουν γρήγορα και από το σπίτι τους στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου. Ολόκληρη η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να λύουν τον γάμο τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών, χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Υπό δοκιμασία οι λιγνιτικές μονάδες – Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν ενόψει του χειμώνα

Η τέλεια καταιγίδα χτυπά ξανά τις αγορές – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές

Lloyd’s List: Οι 10 κορυφαίοι Έλληνες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας