Η Πομερανία, στην Πολωνία, που κάποτε αποτελούσε κέντρο του ναυτιλιακού εμπορίου και της ναυπήγησης πλοίων, ηγείται στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική της θέση, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τη δέσμευσή της στην καινοτομία, επενδύει στην ηλεκτροκίνηση.

Παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Παγκοσμίως, η Πολωνία είναι ο 20ος μεγαλύτερος παραγωγός οχημάτων, υποστηρίζοντας μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον τομέα, μεταξύ αυτών και 200.000 στην κατασκευή.

«Στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων, η Πολωνία γίνεται ηγέτης στον κλάδο των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Robert Chryc-Gawrychowski, CEO της Northvolt Poland, που αναπτύσσει και κατασκευάζει συστήματα μπαταριών λιθίου ιόντων και λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Το 2022, η χώρα αποτελούσε το δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμιο παίκτη σε αυτόν τον τομέα, με την αξία της βιομηχανίας να αυξάνεται από 200 εκατομμύρια ευρώ το 2017 σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 2,4% των ετήσιων εξαγωγών της Πολωνίας.

Σημαντικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι οι Northvolt, Aptiv, Eaton, Intel και Flex. «Διαθέτουμε το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό κέντρο στη βόρεια Πολωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Chryc-Gawrychowski, σύμφωνα με το BusinessInsider. «Έχουμε περισσότερους από 84,000 φοιτητές σε 28 πανεπιστήμια εκ των οποίων τα εννέα είναι δημόσια».

Νέες θέσεις εργασίας

Οι αναπτυσσόμενοι τομείς της ηλεκτροκίνησης και της κατασκευής μπαταριών ενισχύουν την τοπική οικονομία, δημιουργούν θέσεις εργασίας και αυξάνουν, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Έως το 2030, αναμένεται ότι η βιομηχανία μπαταριών θα οδηγήσει σε σχεδόν 10 εκατομμύρια νέες προσλήψεις, παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει έως και 4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2025, με σχέδια για εκπαίδευση περίπου 800.000 εργαζομένων ετησίως.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτογενές πλεόνασμα 5 δισ. ευρώ και νέα μέτρα στήριξης 2,7 δισ. ευρώ το 2024

Η κρίσιμη ημέρα (για το Μ.Μ), οι Ελληνες επενδυτές για τον Αστακό, οι μπίζνες του Ρήγα στην Ενέργεια και οι γκρίνιες για τον νόμο Τσακλόγλου

Μηχανή παραγωγής οφειλών το Δημόσιο – Ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ