Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, μία συλλεκτική κάρτα του μεγαλύτερου αστέρα του αμερικανικού football, Tom Brady, πωλήθηκε για 1,3 εκατομμύρια δολάρια, η συνολική αξία όλων των Bitcoin ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο και ένα ψηφιακό έργο τέχνης από τον καλλιτέχνη γνωστό ως Beeple πωλήθηκε για 69,3 εκατομμύρια δολάρια. Παρότι μπορεί να φαντάζουν εξίσου παράλογες σε αρκετούς ανθρώπους, οι πρόσφατες αυτές εξελίξεις φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Όμως και οι τρεις είναι χαρακτηριστικές του τωρινού οικονομικού περιβάλλοντος, διαμορφωμένου από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.

Με την ανάδειξη εφαρμογών σαν την Robinhood, που επιτρέπουν ακόμη και στον απλό άνθρωπο να αγοράσει μετοχές της Tesla, εκατομμύρια νέοι, ιδιώτες επενδυτές είναι πλέον ενεργοί στο χρηματιστήριο, ανεβάζοντας τις τιμές και δείχνοντας μία προτίμηση για τις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Τους τελευταίους μήνες, όμως, αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον για τις επενδύσεις έχει επεκταθεί και σε άλλες αγορές, πολύ πιο διαφορετικές και ασταθείς από την Wall Street. Τα λεγόμενα εναλλακτικά assets περιλαμβάνουν τις νέες αγαπημένες τάσεις του διαδικτύου, όπως τα κρυπτονομίσματα και τα NFT’s, αλλά και πιο παραδοσιακά προϊόντα των οποίων η αξία έχει εκτοξευτεί, σαν τις συλλεκτικές κάρτες και τα sneakers.

Πρόσφατα, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στα Non Fungible Tokens (NFT’s), τα οποία επρόκειτο για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία βασισμένα στην τεχνολογία blockchain, τα οποία δεν μπορούν να ανταλλαχθούν. Στην ουσία, οτιδήποτε μπορεί να μπει σε μορφή NFT, από ένα τραγούδι ή έναν πίνακα, μέχρι μία φράση του δισεκατομμυριούχου Mark Cuban ή το πρώτο τιτίβισμα του Jack Dorsey, ιδρυτή του Twitter.

Προς έκπληξη αρκετών, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα NFT’s, ακόμη και αν το περιουσιακό στοιχείο που πωλείται δεν είναι καθόλου μοναδικό. Ο πίνακας του Beeple με τίτλο «Everydays — The First 5000 Days», που βγήκε σε δημοπρασία έχει αναπαραχθεί χιλιάδες φορές, όσο η είδηση της πώλησης του έκανε τον γύρω του κόσμου. Όμως ένας μυστηριώδης επενδυτής κρυπτονομισμάτων ήταν διατεθειμένος να πληρώσει 69 εκατομμύρια δολάρια για έναν πίνακα ορατό σε όλους, που ποτέ του δεν θα μπορέσει να αγγίξει, απλώς για να είναι ο μοναδικός κάτοχος του NFT. Ή ίσως επειδή πιστεύει πως η αξία του έργου θα αυξηθεί.

Η τρέλα των συλλεκτικών καρτών

Η αγορά των συλλεκτικών καρτών, από την άλλη, είναι πραγματικά αιωνόβιο σπορ, το οποίο έχει αναγεννηθεί μέσω του διαδικτύου. Στην αρχή της χιλιετίας, το e-bay έλυσε τα χέρια πολλών συλλεκτών, οι οποίοι για πρώτη φορά είχαν στην διάθεση τους μία επιλογή από χιλιάδες κάρτες, κάποιες εκ των οποίων θα δυσκολεύονταν πολύ να τις βρουν πριν από μερικά χρόνια. Σήμερα, όμως, η συλλογή καρτών δεν είναι μόνο για τους λάτρεις των σπορ. Τον Φεβρουάριο, το NBA Top Shot, η πλατφόρμα που συνδυάζει το blockchain με το εμπόριο καρτών, κατέγραψε 232 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Μάλιστα, σε μία μόλις ημέρα, 47,5 εκατομμύρια δολάρια άλλαξαν χέρια στο NBA Top Shot. Συνοπτικά, το NBA Top Shot είναι μία εφαρμογή όπου οι χρήστες αγοράζουν και πωλούν, αντί για κάρτες, στιγμιότυπα των αγαπωμένων τους παικτών. Όσο όλο και περισσότερα άτομα μαθαίνουν για αυτό το νέο φαινόμενο, ανεβαίνουν και οι αξίες των στιγμιότυπων. Για παράδειγμα, ένας χρήστης του NBA Top Shot αγόρασε τον Ιανουάριο 351 στιγμιότυπα έναντι 5.000 ευρώ. Σήμερα, το «portfolio» του αξίζει 67.000 δολάρια.

Παράλληλα, ο συνιδρυτής του Reddit και σύζυγος της Serena Williams, Alexis Ohanian, είναι ένας από τους ανθρώπους πίσω από την Alt, το νεοσύστατο marketplace για συλλεκτικές κάρτες, που έχει συγκεντρώσει 31 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τους John και Patrick Colisson, την Addition Ventures και τον Kevin Durant, μεταξύ άλλων. Ο στόχος της Alt είναι να κάνει την αγοροπωλησία καρτών το ίδιο εύκολη και ασφαλής όσο είναι και αυτή των μετοχών. Η ιδέα είναι παρόμοια με αυτήν γύρω από την StockX, την πλατφόρμα αγοροπωλησίας sneakers, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος ο δισεκατομμυριούχος Dan Gilbert. Με την δευτερογενή αγορά παπουτσιών να ανθίζει εδώ και χρόνια, η StockX έχει γρήγορα ανεβάσει την αξιολόγηση της στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερες ιστοσελίδες για την αγορά sneakers.

Τι έχει συμβεί, λοιπόν και γιατί, εν μέσω μίας πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, δίνονται αστρονομικά ποσά  σε NFT’s, εκατομμύρια άνθρωποι βάζουν τα λεφτά τους σε μετοχές-ανέκδοτα και οι συλλεκτικές κάρτες αντιμετωπίζονται σαν επενδύσεις;

Όπως αναφέρουν οι New York Times, σε μεγάλο βαθμό,  αυτή η τάση προς τις εναλλακτικές και μη επενδύσεις άρχισε με την εξάπλωση του κορονοϊού, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια, αγόρασε κυβερνητικά ομόλογα και πέρασε πακέτο στήριξης της οικονομίας. Παρόμοια μέτρα έλαβαν και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε ένα χρόνο, οι καταθέσεις των αμερικανών στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά τρία τρισεκατομμύρια, από τον Ιανουάριο του 2020, φτάνοντας τα 16,45 τρις. Την ίδια στιγμή, τα χαμηλά επιτόκια έκαναν τις παραδοσιακές επενδύσεις και τα ομόλογα λιγότερο ελκυστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκρηξη των «εναλλακτικών επενδύσεων».

Βέβαια, υπάρχει και η πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, που λέει πως οι νεότερες γενιές, οι οποίες καλώς ή κακώς στην Wall Street εκπροσωπούνται από τους μικροεπενδυτές του Reddit, έχουν μία τάση όχι  μόνο για τις ριψοκίνδυνες, αλλά και στις πολιτισμικά επίκαιρες επενδύσεις. Μένει μόνο να δούμε αν θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται αυτές τις νέες μόδες ή αν, με την «επιστροφή στην κανονικότητα», θα σκάσουν όλες αυτές οι φούσκες.

Διαβάστε περισσότερα

Ωράριο εργαζομένων: Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Τι σημαίνει για τους εργοδότες

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών – Πάνω από €26,1 δισ. οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο (Upd)

Nέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Τι προβλέπεται για παλιούς και νέους ασφαλισμένους