«Η ασυλία που δίδεται στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσω του νέου Νόμου δεν αφορά μόνον σε αποφάσεις, οι οποίες σχετίζονται με το ενδεχόμενο συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μίας τράπεζας».

Αυτό σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας πως το Ταμείο, εφόσον έχει προηγηθεί έκθεση από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, μπορεί να αποφανθεί για υποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, χωρίς να φοβάται τυχόν συνέπειες.

Πιο αναλυτικά, στο σχέδιο Νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Βουλή ορίζεται ότι «προκειμένου να λάβει την απόφαση διάθεσης της ιδίας συμμετοχής το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου λαμβάνει έκθεση από έναν ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και πείρα σε αντίστοιχα θέματα». Στο πλαίσιο αυτό, για τα μέλη του ΤΧΣ ισχύει το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 405 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95) (σ.σ. πρόκειται για το εδάφιο που ορίζει ότι «εάν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος η δίωξη ασκείται μόνο κατ’ έγκληση»).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ έχει ζητήσει από τη βρετανική τράπεζα Barclays και την εταιρία ορκωτών ελεγκτών Deloitte να εισηγηθεί για το εύλογο και δίκαιο του προσφερόμενου τιμήματος του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική, προκειμένου να αποφανθεί υπέρ ή κατά της πώλησης στους Αμερικανούς. Μόλις προχθές, πάντως, ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος, αποκάλυψε πως προς ώρας το Ταμείο δεν έχει λάβει θέση, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι το εξετάζει με τη βοήθεια συμβούλων. «Ακόμα δεν έχουμε λάβει εμείς θέση. Ξέρουμε τις αντιρρήσεις πολλών, έχω δει και εκπροσώπους των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει. Εμείς το εξετάζουμε μαζί με τη βοήθεια συμβούλων», τόνισε χαρακτηριστικά από βήματος της Βουλής, όπου παραβρέθηκε για να τοποθετηθεί επί των αλλαγών στο ΤΧΣ.

Όσον αφορά στην ασυλία, ο ίδιος έκανε λόγο για προστασία εναντίον κακόβουλων μηνύσεων, την οποία έχουν αυτήν τη στιγμή τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. «Το ΤΧΣ στην δραστηριότητα του, ιδίως τώρα στη φάση της αποεπένδυσης, είναι μία δραστηριότητα χρηματοοικονομικής φύσεως που εμπίπτει, εντελώς, στην ίδια κατηγορία με τις τράπεζες και δεν θεωρώ δίκαιο να μην υπάρχουν οι ίδιες εξασφαλίσεις εναντίον τέτοιων κακόβουλων μηνύσεων που υπάρχουν για τις τράπεζες. Προσθέτω δε, και θυμίζω ότι στην περίπτωση του Ταμείου έχουν και μία πρόσθετη υποχρέωση, δηλαδή, που υποχρεώνονται τα όργανα του Ταμείου να ακολουθήσουν μία διαδικασία με δύο εσωτερικούς συμβούλους διεθνούς κύρους κ.λπ.. Δηλαδή, η προστασία αυτή είναι ακόμα πιο ισχυρή, θα έλεγα, απ’ ότι για τις τράπεζες γενικά», υπογράμμισε.

Τα νεώτερα, πάντως, από το «μέτωπο» της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένονται στις 18 ή στις 24 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη καθοριστική συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, αποφασίζοντας, ταυτόχρονα και τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία και θα επικυρώσει το «πωλητήριο» στο CVC.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι φρεγάτες δεν θα φέρουν λεφτά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Λαγκάρντ: Μικρή βελτίωση στις προβλέψεις για την οικονομία – Διατηρείται η επαγρύπνηση

Χρηματιστήριο: Έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση – «Έπιασε» τις 850 μονάδες