Επιχειρήσεις

Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί αρκείται σε μισθό 100.000 εδώ και 40 χρόνια ενώ πληρώνει στελέχη του με $16 εκατ. ετησίως

  • newsroom


Ο 90χρονος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος δεν μένει σε τεράστιο σπίτι, δεν οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα και συνηθίζει να γευματίζει στα McDonald's

Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το επιχειρηματικό ταλέντο του Γουόρεν Μπάφετ. Πρόκειται για έναν ζωντανό θρύλο στο χώρο των επενδύσεων που ηγείται μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Εδώ και δεκαετίες, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, 40 χρόνια τώρα δεν έχει δει ούτε μία αύξηση στο μισθό του.

Ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Berkshire Hathaway, μπορεί ο Μπάφετ να είναι εκείνος που αποφασίζει για το μισθό που θα λάβουν τα στελέχη του, ωστόσο, ο ίδιος από το 1980 αρκείται σε μισθό μόλις 100.000 δολαρίων ετησίως. Η υψηλότερη συνολική αποζημίωση που έλαβε ποτέ από την εταιρεία του ήταν 525.000 δολάρια το 2010. Στα χρήματά αυτά περιλαμβανόταν ο μισθός του και συγκεκριμένα 100.000 δολάρια, 75.000 δολάρια από αμοιβές διευθυντών και ακόμη 350.000 δολάρια που διατέθηκαν για τα έξοδα ασφαλείας του.

Στην πραγματικότητα όμως, η Berkshire φαίνεται πως ξοδεύει πολύ περισσότερα για την προσωπική και οικογενειακή ασφάλεια του δισεκατομμυριούχου από ό,τι για το μισθό του. Η διατήρηση της ασφάλειας του αφεντικού έχει κοστίσει κατά μέσο όρο 339.000 δολάρια το χρόνο από το 2008. Συνολικά δηλαδή 4,4 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως, ο ίδιος ο 90χρονος Αμερικανός επενδυτής έχει δηλώσει στο παρελθόν πως δεν χρειάζεται έναν μεγάλο μισθό για να ζήσει. Δεν μένει σε υπερπολυτελή σπίτια, δεν οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα και συνηθίζει να γευματίζει στα McDonald’s. Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες του BusinessInsider, διαθέτει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Berkshire.

Το 2017, είχε δηλώσει πως ο διάδοχός του στη Berkshire Hathaway, θα επιθυμούσε να ήταν ήδη πλούσιος για να μην χρειάζεται η εταιρεία να επιβαρύνεται περισσότερο προκειμένου να τον συντηρεί. Όσον αφορά όμως, στους διευθυντές, πιστεύει ακράδαντα πως πρέπει να έχουν κίνητρα για να προσφέρουν μακροπρόθεσμη επιτυχία στις εταιρείες τους. Πιστεύει ότι οι μαζικοί ετήσιοι μισθοί, τα μπόνους και οι βραχυπρόθεσμες επιλογές μετοχών ενθαρρύνουν τη βραχυπρόθεσμη επιτυχία.

Ο Τσάρλι Μάνγκερ – το δεξί χέρι του Μπάφετ και αντιπρόεδρος της Berkshire – ακολούθησε το παράδειγμα του επενδυτή. Και εκείνος εδώ και δεκαετίες, λαμβάνει επίσης μισθό 100.000 δολάρια ετησίως. Αντίθετα, οι Ατζίτ Τζέιν και Γκρεγκ Έιμπελ, από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Berkshire, πληρώνονται πολύ πιο ακριβά. Και οι δύο άντρες έχουν κερδίσει μισθό 16 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε ένα από τα τελευταία τρία χρόνια, και επιπλέον τουλάχιστον 7 εκατομμύρια δολάρια από μπόνους.

Διαβάστε ακόμη

Οι γλυκόπικρες «φουρτούνες» της Leonidas και των μετόχων της

Διώρυγα Σουέζ: Παραμένει «μπλοκαρισμένη» – Εκατοντάδες πλοία σε αναμονή (vid)

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα €17,60 αυξάνει την τιμή στόχο η Wood & Company