Η ύφεση στον κλάδο παραγωγής αγαθών στην Ευρωζώνης συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, αν και ρυθμοί μείωσης της παραγωγής και οι νέες παραγγελίες ήταν λιγότερο επιθετικοί σε σύγκριση με τα στοιχεία για τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, o Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 47,1 μονάδες και παραμένει στην περιοχή συρρίκνωσης. Ο Δείκτης Μεταποιητικής Παραγωγής της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 46 μονάδες τον Νοέμβριο, από 43,8 τον Οκτώβριο. Στην Ελλάδα o Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες
«Τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου υποδεικνύουν μια σταθερή μείωση του όγκου παραγωγής. Το επίπεδο των εισερχόμενων νέων παραγγελιών μειώθηκε επίσης απότομα για άλλη μια φορά, καθώς η ζήτηση των πελατών στις αγορές της Ευρωζώνης και σε άλλα μέρη του πλανήτη επιδεινώθηκε. Στη συνέχεια, οι εταιρείες παρέμειναν απαισιόδοξες για τις προοπτικές τους για τους επόμενους 12 μήνες», ανέφερε η έκθεση της S&P Global.

Ο πιο ήπιος πληθωρισμός του κόστους των εισροών τροφοδοτήθηκε στις χρεώσεις παραγωγής, με τους κατασκευαστές της ευρωζώνης να ακολουθούν μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση στον καθορισμό των τιμών τους. Ο συνολικός ρυθμός πληθωρισμού των τιμών παραγωγής, αν και απότομος, ήταν ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Οικονομία: Ασκήσεις θάρρους για επενδυτική βαθμίδα εν μέσω κρίσης και εκλογών (πίνακες)

Οι τρεις “dates” του Μητσοτάκη, η βουτιά της Intralot, οι επόμενες κινήσεις της Παγκρήτιας, ο ευλαβικός τραπεζίτης και ο πίνακας της Dogus

Παγκρήτια Τράπεζα: Το deal με τη Σερρών, το «asset» της HSBC και ο ανοιχτός «φάκελος» της Χανίων