Την ανάλυσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία δημοσίευσε πρόσφατα η UBS, βάσει της οποίας ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 8,5% τον Ιούνιο, ενώ ενδέχεται να αγγίξει το 8,9% τον Σεπτέμβριο. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας Anna Titareva, Reinhard Cluse, Felix Huefner και Jennifer Aslin, τα επικαιροποιημένα πληθωριστικά στοιχεία Ιουνίου τα οποία θα δημοσιευθούν από τους ρυθμιστές την 1η Ιουλίου θα υποδείξουν αύξηση της τάξης του 0,4% από το 8,1% του Μαΐου.

Η ανοδική τροχιά αυτή θα οφείλεται κυρίως στις αυξημένες τιμές ενέργειας και τροφίμων, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα καταγράψει ελάχιστη μείωση λόγω της μείωσης του κόστους των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη Bundesbank, η κίνηση θα μειώσει τον πληθωρισμό της χώρας κατά 0,5% και της Ευρωζώνης κατά 0,1%-0,2%. Η άρση του προγράμματος στα τέλη Αυγούστου θα σημάνει αύξηση του πληθωρισμού κατά παρόμοια ποσοστά.

Ενέργεια

Οι κινήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για τη στήριξη των νοικοκυριών σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης των υψηλών τιμών ενέργειας μπορεί, μεν, να βοηθήσουν, αλλά η δυσανάλογη αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 3,5% σε μηνιαίο επίπεδο πρόκειται να επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Οι τιμές καυσίμων στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης του 10% από τα επίπεδα Μαΐου. Στη Γερμανία, οι τιμές καυσίμων αυτές θα καταγράψουν πτώση της τάξης 4% από το Μάιο λόγω της πρόσφατης μείωσης του φόρου στη χώρα.

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 60% από τα μέσα Ιουνίου όταν η Gazprom ανακοίνωσε πως θα μειώσει την παροχή του υδρογονάνθρακα στο 40% μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 10% αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κατά 0,2%. 

Γερμανικός συναγερμός

Στις 23 Ιουνίου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αύξησε το επίπεδο συναγερμού της ενέργειάς της στο «πορτοκαλί», κάτι που σηματοδοτεί πιθανή ανατιμολόγηση των συμβολαίων φυσικού αερίου, ενώ ανοίγει την πόρτα για θέσπιση επείγοντος καταμερισμού του αγαθού σε περίπτωση αύξησης του συναγερμού στο «κόκκινο». Εάν η γερμανική κυβέρνηση αποφασίσει την ανατιμολόγηση αυτή, ο πληθωρισμός στη χώρα θα επηρεαστεί σημαντικά. Δεδομένου του ότι οι τιμές βρίσκονται στα 25 – 50 ευρώ/μεγαβατώρα αυτή τη στιγμή, υπάρχει πιθανότητα -σε δυσμενές σενάριο- να φτάσουν τα 135,6 ευρώ/μεγαβατώρα, σύμφωνα με τη UBS. Ένα τέτοιο σενάριο θα αυξήσει τον πληθωρισμό της χώρας κατά 5% – 13% και της Ευρωζώνης κατά 1% – 4%. 

Η έμμεση αύξηση των τιμών ηλεκτρικού θα αυξήσει τον πληθωρισμό περαιτέρω κατά 3% – 7% στη Γερμανία και 1% – 2% στην Ευρωζώνη, αν και η τράπεζα τονίζει πως το χείριστο σενάριο αυτό είναι σχεδόν αδύνατον να λάβει χώρα, δεδομένης της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης.

Ο πληθωρισμός μακροπρόθεσμα

Η UBS αύξησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη από το 7,2% στο 7,6% μέχρι το τέλος του έτους και στο 3,2% από το 2,6% το 2023.

Η τράπεζα αναμένει δομικό πληθωρισμό στο 3,4% το 2022 και 2,4% το 2023. Η επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών οφείλεται στην ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας και τροφίμων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και σε αύξηση των μισθών σε μεσοπρόθεσμο.

Τέλος, παρά την αύξηση στον μέσο ονομαστικό μισθό κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, η πραγματική αύξηση των μισθών παραμένει σε αρνητικό πρόσημο.

Διαβάστε ακόμη:

Eurobank: Top pick η μετοχή της Motor Oil – Ζούμε τη «Χρυσή Εποχή» της διύλισης

Τα 3+1 deals που τρέχουν (παρά τα χάλια των αγορών), η επιστροφή του Λαβίδα, οι νέες εκδόσεις ομολόγων και ο «συνδρομητικός πονοκέφαλος»

Νέες αυξήσεις από αύριο στα εισιτήρια των πλοίων – Οι έξι προτάσεις των ακτοπλόων για το ενεργειακό κόστος