Οικονομία

Ακίνητα: Αποζημίωση εκμισθωτών Απριλίου – Μαΐου 2021 – Τι ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

  • newsroom


Η Ομοσπονδία με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ ζητεί την επίλυση εκκρεμοτήτων

Τη δημοσίευση των ΚΑΔ Μαΐου 2021 και την προκαταβολή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών για τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαΐου 2021 ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ, υπενθυμίζοντας τις υφιστάμενες εκκρεμότητες στο θέμα αυτό.

Παράλληλα ζητεί παράταση της προθεσμίας δήλωσης της λύσης των ανενεργών μισθώσεων και επαναφέρει το αίτημά της οι απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ, όταν ο μισθωτής δεν είναι δικαιούχος μείωσης, να περιέχουν την αυτονόητη υπενθύμιση ότι αυτός οφείλει να καταβάλει ολόκληρο το μίσθωμα, καθόσον, πέραν του ότι θα αποφευχθούν οι δικαστικές αντιδικίες, η άρνηση της διοίκησης να το πράξει αφήνει αβοήθητους τους ιδιοκτήτες στην αυθαιρεσία των ενοικιαστών τους, ενώ η αναγραφή της υπενθύμισης αυτής θα βοηθήσει ουσιωδώς και τα δημόσια έσοδα.

Το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, κ. Διοικητά,

Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας στα 10 θέματα που σας θέσαμε λεπτομερώς με την από 25.4.2021 επιστολή μας, σχετικά με τη διαδικασία μείωσης μισθωμάτων και αποζημίωσης των εκμισθωτών, και εν όψει και του διαφαινόμενου τερματισμού της αναγκαστικής μείωσης μισθωμάτων, σας παρακαλούμε για τα εξής:
1. Να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ μειώσεων μισθωμάτων μηνός Μαίου, και οι αποζημιώσεις εκμισθωτών των μηνών Απριλίου και Μαίου να προκαταβληθούν βάσει των δηλώσεων του μηνός Μαρτίου, για όσες κατηγορίες μισθώσεων ισχύει μείωση μισθώματος κατά τους αντίστοιχους μήνες.

2. Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών και να ανοίξει εν συνεχεία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις όλης της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και Μαρτίου 2021.

3. Να ανακοινωθεί επιτέλους η τελική λύση στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις όταν μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή).

4. Να δοθεί παράταση για τη δήλωση λύσης των ανενεργών μισθώσεων ακινήτων μέχρι την έναρξη και κατά τη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.

5. Τέλος επανερχόμαστε στο αίτημά μας στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ με τις οποίες αυτή κρίνει ότι ‘ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος’, να προστίθεται και ότι: ‘Ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας προκύπτει ότι ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολοκλήρου του μισθώματος’. Με την ρητή αυτή προσθήκη που δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, θα αντιμετωπιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής των οφειλομένων μισθωμάτων από μερίδα των ενοικιαστών που έκαναν μονομερείς μειώσεις ενοικίων, είτε δηλώνοντας ότι δήθεν είναι πληττόμενοι, είτε εντελώς αυθαίρετα και αναιτιολόγητα, και οι δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών απορρίφθηκαν από την ΑΑΔΕ, θα αποφευχθούν οι αμφισβητήσεις και οι δικαστικές αντιδικίες και θα δρομολογηθεί η καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων. Τέλος η αναγραφή της υπενθύμισης αυτής θα βοηθήσει ουσιωδώς και τα δημόσια έσοδα, ενώ αντίθετα η άρνησή σας για το αυτονόητο, θα αφήσει αβοήθητους τους ιδιοκτήτες στην αυθαιρεσία των ενοικιαστών τους».

Διαβάστε ακόμα:

Ημέρα της Ευρώπης: Έπαρση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας στην Ακρόπολη

Γεωργιάδης: Μέσα στον μήνα ανοίγουν τα γυμναστήρια και τα catering για δεξιώσεις

Αγορά – καταστήματα: Αλλοι φεύγουν, άλλοι έρχονται και άλλοι… κλείνουν οριστικά