Με διψήφιους ρυθμούς αύξησης προβλέπεται ότι θα κινηθεί η ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα τη διετία 2021- 2022, με την εγχώρια κτηματαγορά και ειδικά την αγορά κατοικιών να επιδεικνύει μεγάλες αντοχές εν μέσω πανδημίας.

Τα στοιχεία παραθέτει σχετική ανάλυση της Alpha Bank για την αγορά κατοικιών, όπου παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σημαντική κινητικότητα σε ό,τι έχει να κάνει και με τις νέες κατασκευές.

Μία επιβράδυνση ως προς τους ρυθμούς αύξησης των τιμών των κατοικιών καταγράφηκε το 2020, σε σύγκριση με το 2019, γεγονός το οποίο αιτιολογείται από το γενικότερο, προσωρινό «φρένο» που σημειώθηκε σε βασικούς τομείς της κτηματαγοράς.

Ωστόσο, παρά τον μεγάλο αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα, τόσο ο κατασκευαστικός τομέας όσο και οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν ανθεκτικοί.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,4% το 2020 (από 7,2% το 2019), ενώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να σημειώνουν άνοδο κατά 4,6% σε ετήσια βάση, σε πιο γρήγορους ρυθμούς σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, οπότε το αντίστοιχο νούμερο ήταν στο +3,5% έναντι του περασμένου έτους.

Τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας προηγούνται ως προς την άνοδο των κατοικιών με την Αθήνα να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία με ένα +6,4% και τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με αύξηση των τιμών κατά 4,1% σε ετήσια βάση.

Στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας η αύξηση στις τιμές των σπιτιών τοποθετείται στο 3,2% φέτος σε σχέση με πέρυσι και στην υπόλοιπη Ελλάδα στο 2,6%. Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων είναι αυτές που σημειώνουν μεγαλύτερη άνοδο.

Η ανθεκτικότητα των τιμών των κατοικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων και των υποστηρικτικών μέτρων από την Πολιτεία με τη μορφή των moratoria πληρωμών και των προγραμμάτων προστασίας της εργασίας που τέθηκαν σε εφαρμογή από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες πέρασε μεν σε αρνητικό έδαφος το δεύτερο τρίμηνο του 2021 (-1,1%) μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης, ωστόσο, αυτό συνέβη κυρίως λόγω της σύγκρισης με την πολύ ισχυρή βάση του δεύτερου τριμήνου του 2020 (31,7% ετησίως).

Η πορεία του κλάδου των κατασκευών

Αντίστοιχα, ο κατασκευαστικός κλάδος κατέγραψε απότομη πτώση κατά την προηγούμενη δεκαετία στην Ελλάδα. Ωστόσο και αυτός, όπως και οι τιμές των κατοικιών, έχει επιδείξει σημάδια ανάκαμψης από το 2018 και μετά, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κατασκευή νέων κατοικιών.

Παρά την πανδημία, αυτή η ανοδική τάση συνεχίστηκε και το 2020, έστω κι αν υπήρξαν κάποιες -οριακές- επιπτώσεις σε σχέση με τη δυναμική ανάπτυξης του τομέα. Παράλληλα με την ανοδική πορεία των επενδύσεων σε κατοικίες, τις ισχυρές επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές και την δυναμική ανάπτυξης των τιμών των κατοικιών, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε επίσης κατακόρυφα το δεύτερο τρίμηνο του 2021 κατά 85% (σε επίπεδο όγκου σε ετήσια βάση), αποτυπώνοντας την ανθεκτικότητα του κατασκευαστικού τομέα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Συνολικά, οι επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών ήταν θετικές το 2020 (10,7% ετησίως) μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης. Οι επενδύσεις τόσο στον οικιστικό τομέα αλλά και σε άλλες κατηγορίες εκτός των κατοικιών κατέγραψαν επίσης θετικούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης το 2020, με
οριακά υψηλότερη δυναμική ανάπτυξης σε σύγκριση με το 2019.

Εξ’ ου και όπως προκύπτει με βάση και τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021, «οι επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του 2021-2022 και μάλιστα με πρωτοφανή ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 22,6% το 2022», όπως καταλήγει χαρακτηριστικά η
ανάλυση της Alpha Bank.

Διαβάστε ακόμα:

JP Morgan: Νέα έκδοση ομολόγων €2 δισ. από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους

Evergrande: Πώς το success story ενός Κινέζου μηχανικού έγινε ο μαύρος κύκνος των αγορών

Ολυμπιακή Αεροπορία: Ξανά «στο σφυρί» ακίνητα και γραφεία του Αλέξανδρου Ωνάση