Τα πρώτα αποτελέσματα του πολέμου στην Ευρώπη στον κρατικό προϋπολογισμό θα αποτυπώνουν τα νεότερα στοιχεία που ανακοινώνει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτά θα κρίνουν εν πολλοίς τα επόμενα  «νέα μέτρα», για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων  από Ιούλιο και μετά.

Μετά το αρχικό «σοκ» των πρώτων ημερών μετά την εισβολή, από τον μήνα Απρίλιο καταγράφονται τουλάχιστον τρεις μεγάλες ανατροπές στον προϋπολογισμό του κράτους:

·  συγκυριακή υπερείσπραξη κρατικών εσόδων από «αναλογικούς» έμμεσους φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ) που επιβάλλονται στις τρέχουσες υψηλές τιμές, λόγω των πληθωριστικών ανατιμήσεων

·  υστέρηση εισπράξεων  λόγω πτώσης της κατανάλωσης, από «σταθερούς» φόρους που επιβάλλονται στον όγκο ή την μονάδα πώλησης ασχέτως τελικής τιμής (Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης –ΕΦΚ ανά λίτρο καυσίμων κλπ).

·  «συμπληρωματικός προϋπολογισμός» για  έξτρα κρατικές δαπάνες 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τελευταίο 9μηνο του έτους

«Πολεμικό ανακοινωθέν»

Στην πράξη ο Απρίλιος θα είναι στρατηγικής σημασίας για το υπόλοιπο της χρονιάς. Με δεδομένο ότι οι κρατικές δαπάνες ξέφυγαν λόγω μέτρων στήριξης και παροχής «επιταγής ακρίβειας», το κρίσιμο στοιχείο πλέον είναι η τάση των κρατικών εσόδων και των ελλειμμάτων.

Από τα υπερέσοδα της ακρίβειας, την πορεία του Τουρισμού και της πραγματικής οικονομίας, τα στενά όρια του προϋπολογισμού αλλά και τα τελευταία διαθέσιμα κονδύλια από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, θα χρηματοδοτηθούν τα νέα μέτρα στήριξης που σχεδιάζει ήδη η κυβέρνηση για το β΄ εξάμηνο της χρονιάς. Σε αυτά θα προστεθούν και τα  όποια επιπλέον έσοδα προκύψουν από την έκτακτη φορολόγηση κατά 90% στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των παραγωγών ρεύματος.

Το κρίσιμο στοίχημα είναι αν η συνέχιση του πολέμου ακυρώνει πλέον το πλεονέκτημα της καλύτερης από το αναμενόμενο επίδοσης που είχε ο κρατικός προϋπολογισμός το 2021. Γιατί με αυτόν τον «αέρα» της καλύτερης επίδοσης άνοιξε «διάδρομο» και η κυβέρνηση για να εξαγγείλει το νέο ενεργειακό πακέτο ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

«Ελληνική λύση»

Με τις τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κρίση να αργούν, η κυβέρνηση σπεύδει να λάβει τα πρώτα εθνικά «μέτρα – αναχώματα» στην κρίση του πληθωρισμού. Σημαντικά βάρη μεταφέρονται έτσι στον προϋπολογισμό, που αναμένει ανάσες από μια καλή τουριστική σεζόν.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο ακραίας αβεβαιότητας –κυρίως εξαιτίας των δυσμενών συνεπειών του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία και επηρεάζουν όλο τον πλανήτη.

Ωστόσο, οι πρόσφατες θετικές, δημοσιονομικές εξελίξεις, της επιτρέπουν να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.

Για να συμβεί αυτό, το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στηρίζονται σε 4 θετικές εξελίξεις:

·   το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 ήταν κατά 2 μονάδες μικρότερο αυτού που είχε υπολογιστεί αρχικά (5%, έναντι 7,1%).

·   το δημόσιο χρέος, σε σχέση με το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε την άνοιξη του 2021, είναι περίπου 10 μονάδες μικρότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ για όλο το χρονικό διάστημα του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή μέχρι το 2025. Προκύπτει έτσι καλύτερη πρόβλεψη για το χρέος.

·  ενισχύεται η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς τη χώρα μας, μετά και από την αναβάθμιση από την S&P και την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς.

·  παραμένει δυναμικός ο ρυθμός ανάπτυξης. Μάλιστα το 2021 ήταν πολύ υψηλότερος του αναμενόμενου.

Σε συνδυασμό με τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα ανακοινώσει η Κομισιόν, θα αποκαλυφθεί η οικονομικό πλαίσιο για την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Εκτός από τα έκτακτα μέτρα «μιας χρήσης» που λαμβάνονται ή ελήφθησαν ήδη (επίδομα 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους, διπλάσιο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, έξτρα Επίδομα Παιδιού, Κάρτα Καυσίμων, επιδότηση ντίζελ,  200 ευρώ στα ταξί κλπ) στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να επιβάλουν και ελαφρύνσεις με διάρκεια, όπως είναι η διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ και μετά τον Ιούνιο σε εστίαση-καφέ και μεταφορές, ή και μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από το 2023, ακόμα και για ή συνταξιούχους  ή εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Διαβάστε ακόμη:

Τα καλά μαντάτα από την Αμερική, οι Άραβες με το τρελό χαρτοφυλάκιο, το φρένο του ΣτΕ στα όργια της Ίου και τα χρυσά μεροκάματα του Nobu στη Σαντορίνη

Βασίλης Δημητριάδης: «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα διώξουν πλοία από τα ευρωπαϊκά νηολόγια» (pic)

Ζαν Κριστόφ Μπαμπέν στο newmoney: Γιατί ο οίκος Bulgari επιστρέφει στις ελληνικές «ρίζες» του (pics)