Οικονομία

Aναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι θα πληρωθούν έως το τέλος του χρόνου

  • newsroom


Ποιοι παίρνουν σειρά - Θα συνεχιστούν οι πληρωμές με άλλες 215.000 περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων

Μετά τις πρόσφατες πληρωμές της 26ής Νοεμβρίου, που αφορούσαν στην πληρωμή αναδρομικών ποσών σε 12.173 συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016, και είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, σειρά έχουν κι άλλοι συνταξιούχοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχιστούν οι πληρωμές με άλλες 215.000 περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016, oι οποίοι αναμένεται να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία καταχωρημένα στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ και έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όσον αφορά τον επανυπολογισμό τους.

Όπως είχε τονίσει ο ΕΦΚΑ, οι περιπτώσεις αυτές ήταν «εξαιρετικά σύνθετες» και γι’ αυτό ο επανυπολογισμός δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, δόθηκε περιθώριο στις αρμόδιες υπηρεσίες ενός τριμήνου, για να καταφέρουν να φέρουν εις πέρας αυτή τη δύσκολη διαδικασία, έως το τέλος του έτους.

Ποιες οι τρεις προϋποθέσεις για τα αναδρομικά:

1) Ο συνταξιούχος να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης,

2) να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016,

3) να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Σημειώνεται ότι όσοι έλαβαν αναδρομικά το 2019 καλούνται να τα εμφανίσουν στην εφορία με τροποποιητικές δηλώσεις. Οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Εθνική Τράπεζα: Οι όροι της νέας εθελούσιας – Bonus έως €180.000 σε όσους πατήσουν το κουμπί της εξόδου