Οικονομία

Αντικειμενικές αξίες: Ετοιμάζεται αυτόματη αναπροσαρμογή ανά διετία – Πώς θα λειτουργεί

  • newsroom


Τι θα κάνει το πληροφοριακό σύστημα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών – Ποια στοιχεία θα συγκεντρώνει

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα πληροφοριακό σύστημα που θα οδηγεί στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Για να υλοποιηθεί το έργο, έχει ήδη ζητηθεί τεχνική βοήθεια ,ενώ θα ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα ακίνητο.

Tο αυτοματοποιημένο σύστημα που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην αγορά των ακινήτων και θα παρεμβαίνει αυτόματα αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Mιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι σχεδιάζεται ήδη το σύστημα αυτόματου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών.

Το σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα (open data).

Ενδεικτικά δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι, αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες και αξίες απαλλοτρίωσης.

Διαβάστε ακόμα:

Προς αίσια έκβαση το θέμα των εγγυήσεων του «Ηρακλή» – Γιατί δεν απειλούν το δημόσιο χρέος

BNP Paribas: Αγοράστε ομόλογα ελληνικών τραπεζών – Ο ρόλος του «Ηρακλή»

Οικογένεια Ντεληδήμου: Η Softex και το μπαράζ επενδύσεων σε νέα εργοστάσια