Οικονομία

Παράταση για επιταγές και αποζημιώσεις Covid δίνει το Κράτος

  • Κωστής Πλάντζος


Την ίδια ώρα οι λογιστές ζητούν παράταση για υποβολές δηλώσεων φόρου και πληρωμές υποχρεώσεων - Το θέμα των διοριών που λήγουν σε μία εβδομάδα έφτασε και στη Βουλή

Επιπλέον δύο μήνες προστασίας για εκδότες και κατόχους επιταγών δίνει με διάταξη νόμου η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ δίνει επιπλέον περιθώριο χρόνου 5 εβδομάδων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για διορθώσεις στις δηλώσεις COVID, προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Ωστόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητά παράταση και για δηλώσεις φόρου και για πληρωμές υποχρεώσεων, ενώ το θέμα των διοριών που λήγουν σε μία εβδομάδα έφτασε και στη Βουλή. Παράλληλα και η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να μείνει ανοικτή συνεχώς δια διορθώσεις λαθών η πλατφόρμα για δηλώσεις μισθώσεων που «κουρεύτηκαν».

Και συγκεκριμένα:

1.   με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών,  παρατείνεται μέχρι 31/10/2021, η προθεσμία που έληγε 31.8.2021 για το ευεργέτημα της μη «σφράγισης» επιταγών, σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που επλήγησαν δραστικά από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19. Μέχρι 31/10 αναστέλλονται και η έκδοση διαταγής πληρωμής, καθώς και η λήψη πάσης φύσεως μέτρων ή η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Κατά παρέκκλιση, επίσης, αξιόγραφα  επί των οποίων έχει βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Νοεμβρίου 2020, δεν καταχωρούνται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν έως τις 31.10.2021.

2. παράταση έως 27 Αυγούστου ανακοίνωσε και η ΑΑΔΕ στη διορία που έληγε 20 Ιουλίου, για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις λαθών αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων. Έτσι οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων θα μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Covid ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Για τη διευκόλυνση όσων έχουν υποβάλει ήδη «Δηλώσεις COVID», η ΑΑΔΕ θα τους αποστέλλει σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.

Επιπλέον, Δήλωση Covid  θα μπορούν να υποβάλουν οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει Δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

Αλλά και για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχουν σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν σε υπομισθωτές τους.

Παρόλα αυτά, οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι χρόνοι πιέζουν για μια σειρά ζητήματα, για τα οποία οι φορείς ζητούν επίσης παράταση χρόνου. Και συγκεκριμένα:

·  υποβολές δηλώσεων: ο βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Σπανάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, μεταφέροντας το αίτημα του λογιστικού κόσμου για παράταση της δυνατότητας έκπτωσης 3% με εφάπαξ καταβολή του φόρου, για πληρωμές που θα γίνουν μέχρι 30/9/2021, αλλά και μετακίνιση της διορίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 27/9/2021.

·   επιπλέον το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος ζητά και ρύθμιση για περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας ή θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού, ώστε να δίνεται αυτόματα παράταση υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων των πελατών τους έως τέσσερις μήνες. Και αυτό γιατί νομικά ΄χει προβλεφθεί αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα το μέτρο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Αλέξης στα Ματογιάννια, το Grand Chalet της Kηφισιάς σε νέες περιπέτειες, γιατί πικράθηκαν στην Intrum, οι αλλαγές στη Βιοϊατρική και οι… Μπακοκαϋμενάκηδες σε νέα κόλπα

Ο μυθικός Αντετοκούνμπο «σήκωσε» το NBA – Μιλγουόκι Μπακς-Φοίνιξ Σανς 105-98

Στα σκαριά το νέο project οδοφωτισμού του Δήμου Αθηναίων