Παρά τις τραπεζικές αναταράξεις και τις ανησυχίες για την Credit Suisse η ΕΚΤ προχώρησε χθες σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωριστικού προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης προχώρησαν σε παρέμβαση 50 μονάδων βάσης, αναθεωρώντας στο 3,5% το βασικό επιτόκιο (από 3% προηγουμένως), στο 3% το επιτόκιο καταθέσεων (από 2,5% προηγουμένως) και σε 3,75% το επιτόκιο οριακές χρηματοδότησης (από 3,25% προηγουμένως).

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ συμφώνησαν σε νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση μόνο αφότου η Credit Suisse εξασφάλισε στήριξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, επαναφέροντας την ηρεμία στις αγορές, όπως αποκάλυψαν πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής είχαν συνεχή τηλεφωνική ενημέρωση την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης την Τετάρτη για τις εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse, καθώς οι ανησυχίες για πιθανή κατάρρευσή της πυροδότησαν σφυροκόπημα στις διεθνείς αγορές μετοχών.

Η εξέλιξη αυτή έθεσε υπό αμφισβήτηση το σχέδιο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης με πολλά ερωτηματικά ως προς τις προοπτικές της οικονομίας και του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις πηγές.

Ωστόσο, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να δώσει δανειακή στήριξη ύψους 54 δισ. δολαρίων στην Credit Suisse βοήθησε στο να σταθεροποιηθούν οι χρηματοοικονονικές αγορές και έδωσε στους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης την εμπιστοσύνη να προχωρήσουν στην προγραμματισμένη επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ζήτησαν να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια και να περιμένουν πρώτα τη σταθεροποίηση των αγορών αντί να αυξήσουν τα επιτόκια για έκτη συνεχή συνεδρίαση καθώς αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι ουδέποτε συζητήθηκε η αύξηση των 25 μονάδων βάσης, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται είτε στην αύξηση των 50 μονάδων βάσης ή σε καμία απολύτως κίνηση.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Τι προβλέπει τώρα για την πορεία των αγορών – Πώς επιδρά η τραπεζική κριση

Αυξάνεται στα 780 ευρώ ο κατώτατος: 3 επιπλέον καθαροί μισθοί σε σχέση με το 2019 (vid)

Νέα πτώση για τη μετοχή της Credit Suisse – Βουτιά άνω του 10% (upd)