Τις πρώτες αρρυθμίες, κυρίως στα στεγαστικά, αλλά και στα χαρτοφυλάκια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, εντοπίζουν οι εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες, προκειμένου να μειώσουν το στοκ των «κόκκινων» δανείων, επιστρατεύουν το «όπλο» του discount pay off, με δέλεαρ «κούρεμα» έως και 50%.

«Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται μαζικές αθετήσεις, ειδικά στον χώρο των ενήμερων ή των σχεδόν ενήμερων δανείων», ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece και επικεφαλής περιφέρειας Ελλάδας & Κύπρου, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, για να προσθέσει: «Εδώ και δύο – τρεις μήνες, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια, ειδικά στα στεγαστικά και τα δάνεια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και πρωτίστως σε περιπτώσεις πελατών που είναι σε μία αρχική φάση καθυστέρησης, μία ή δύο δόσεις. Είναι μία κατάσταση ελεγχόμενη, αλλά φοβάμαι ότι όσο διατηρούνται τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα το πρόβλημα θα εντείνεται».

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι τα μισά business plans των τιτλοποιήσεων υποαποδίδουν, οι servicers έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικά τη συνεργασία με σχήματα DPOs (σ.σ. εταιρείες finance). Αυτά αναλαμβάνουν να παρέχουν χρηματοδότηση στους δανειολήπτες που ενώ επιθυμούν να διευθετήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους εντούτοις δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα να το πράξουν. Η διαδικασία έχει ως εξής: Έστω, για παράδειγμα, ένα δάνειο 100.000 ευρώ, με ενέχυρο ακίνητο, ύψους 150.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα μπορούσε να αγοράσει το επίμαχο δάνειο έναντι 50.000 ευρώ («κούρεμα» 50%), λαμβάνοντας χρηματοδότηση από ένα τέτοιο σχήμα. Έτσι, ο μεν, servicer θα έχει λάβει το ποσό του δανείου, ο δανειολήπτης θα λάμβανε σημαντικό «κούρεμα» και μία δεύτερη ευκαιρία για το ακίνητό του (σ.σ. συνεχίζοντας να οφείλει στο DPO, αλλά το μισό της οφειλής), ενώ η εταιρεία finance θα αποκτούσε μία πηγή εσόδων, αναθέτοντας τη διαχείριση στον servicer.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει η όλη διαδικασία είναι ο εκάστοτε δανειολήπτης να μην μπορεί – λόγω εισοδημάτων ή εν γένει οικονομικής κατάστασης – να λάβει χρηματοδότηση από τράπεζα. Αξίζει να αναφερθεί πως οι servicers προχωρούν σε «κουρέματα», τα οποία, ωστόσο, δεν είναι fix και συνδέονται με την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και την αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Ενδεικτικά, στα στεγαστικά δάνεια, οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις άφεση χρέους που κυμαίνεται μεταξύ 35% – 40%, στα καταναλωτικά 50% – 65%, στα δάνεια μικρών επιχειρήσεων (SB) 55% και στα μεγάλα εταιρικά δάνεια (Wholesale) περίπου 40%. «Τα ποσοστά αυτά αφορούν σε μέσους όρους και σε καμία περίπτωση δεν ανάγονται σε κάθε μεμονωμένο δάνειο, αφού οι οικονομικές δυνατότητες και η περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών διαφέρουν και εκτιμώνται κατά περίπτωση», σημειώνουν οι παραπάνω πηγές.

Ο επίμαχος μηχανισμός αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων των τιτλοποιήσεων που, σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, σχεδόν οι μισές παρουσιάζουν μία κάποια υστέρηση. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει 15 τιτλοποιήσεις, ύψους 60 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, οι μισές παρουσιάζουν μία μικρή υστέρηση της τάξεως του 20%. Ελεγχόμενη σε ένα βαθμό, με τον βασικότερο λόγο να είναι η υστέρηση στα έσοδα από ρευστοποιήσεις. Αυτό, όμως, είναι μία έμπρακτη απόδειξη ότι το μέσο του πλειστηριασμού είναι το τελευταίο εργαλείο, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Συγκεκριμένα, τα business plans προβλέπουν ότι περίπου το 30% των εσόδων προέρχεται από πλειστηριασμούς, στην πράξη είναι κάτω από 20%», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το «στοκ» των servicers

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στα τέλη του περασμένου έτους οι servicers διαχειρίζονταν στεγαστικά δάνεια, ύψους 21,4 δισ. ευρώ (+46 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με το γ’ τρίμηνο του 2022), ενώ το απόθεμα των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων «άγγιξε» το ίδιο διάστημα τα 12,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων μειώθηκε σε 70,7 δισ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2022 από 70.9 δισ. ευρώ στο τέλος του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.

Διαβάστε ακόμη:

Tι σημαίνει το προεκλογικό «άνοιγμα» της Ελλάδας στις αγορές

Το πικρό story της Sprider – 1,5 χρόνο στα αζήτητα η μονάδα της Ξάνθης (pics)

Πρεμιέρα για το «καλάθι των νονών» – Δείτε τις αλυσίδες που συμμετέχουν