Κόντρα στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε μακρο-οικονομικό επίπεδο στην Ευρώπη, με άμεσο τον αντίκτυπο και στις τσέπες των Ευρωπαίων, οι οποίοι αποτελούν και τη βασική δεξαμενή εισερχόμενου τουριστών για τη χώρα μας, όλες οι πρόδρομες ενδείξεις για το 2024 παραπέμπουν σε περαιτέρω άνοδο του ελληνικού τουρισμού.

Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, στο περιθώριο των ανακοινώσεων για τη διεξαγωγή της κορυφαίας διεθνούς διοργάνωσης «Resort & Residential Hospitality Forum» (R&R) για τα προσεχή τρία χρόνια στην Αθήνα, που έγιναν από κοινού με το διευθύνοντα σύμβουλο της Enterprise Greece, κ. Μαρίνο Γιαννόπουλο, και τον γενικό γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Δημήτρη Φραγκάκη, στο πλαίσιο της σύμπραξης των τριών φορέων.

«Αυτή τη στιγμή όλα -πληθωριστικές πιέσεις, ακρίβεια, άνοδος επιτοκίων στις βασικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού της χώρας, άνοδος των τιμών που συμπαρασύρει και το κόστος των ταξιδίων, γεωπολιτικά ζητήματα προς τον Βορρά αλλά και τον Νότο- συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι δεν θα έπρεπε να πηγαίναμε καλά για το 2024. Παρόλα αυτά, όλοι οι δείκτες, προκρατήσεις και διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για τους ελληνικούς προορισμούς, κινούνται ανοδικά.

Αυτό σημαίνει είτε ότι έχουμε υποτιμήσει τα «ταξίδια εκδίκησης» (σ.σ. ένας όρος που άρχισε να χρησιμοποιείται το 2021, στη μετα- covid εποχή, όταν ξεκίνησε η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και το ταξιδιωτικό κοινό αποφάσισε να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, ταξιδεύοντας περισσότερο), είτε ότι η τάση για περισσότερα ταξίδια ως προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους έχει έρθει για να μείνει. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν αυτή την στιγμή ότι συνεχίζουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να προτιμούν να ξοδεύουν στα ταξίδια μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους».

Επενδυτικός προορισμός

Σε σχέση ειδικά με την Ελλάδα, η χώρα συνεχίζει να κερδίζει ως επενδυτικός προορισμός, προσελκύοντας συνεχώς και νέες επενδύσεις με βάση το ενδιαφέρον που εισπράττει ο οργανισμός της Enterprise Greece, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος. Συνολικά, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων τουριστικών ακινήτων, ήταν στα 2 δισ. ευρώ, με τους τομείς ειδικά του τουρισμού και των οικιστικών ακινήτων να παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια σε ανοδική τροχιά.

Σημειωτέον ότι στην «ουρά» του Enterprise Greece στον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων, ο τουρισμός μαζί με το real estate και την ενέργεια απορροφούν μεγάλα μερίδια τόσο από εγχώρια, όσο και από ξένα κεφάλαια. Μάλιστα, οι πιο πρόσφατες επενδύσεις που εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του Εnterprise Greece, αφορούν στην τροποποίηση της στρατηγικής επένδυσης της Mirum Hellas στην Κρήτη, στα ξενοδοχεία που αγόρασε πρόσφατα η Goldman Sachs στη Χαλκιδική, καθώς επίσης και σε δύο ακόμη τουριστικά project.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του ο ΕΟΤ θα συνεχίσει να «επενδύει» και φέτος στις υφιστάμενες βασικές ευρωπαϊκές αγορές εισερχόμενου τουρισμού της χώρας (βλ. Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία κτλ), πραγματοποιώντας παράλληλα «άνοιγμα» και σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως για παράδειγμα αυτές της Κίνας, της Ινδίας, αλλά και τις αραβικές χώρες, «που είναι πολύ σημαντικές αλλά αδικαιολόγητα χαμηλές αγορές όσον αφορά τους εισερχόμενους επισκέπτες για την Ελλάδα», όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Φραγκάκης.

Μάλιστα, μετά τη νεότερη προσθήκη από την κινεζική αεροπορική εταιρεία Juneyao Air της σύνδεσης Σαγκάη – Αθήνα από φέτος, πραγματοποιούνται συζητήσεις και με την Air China για αύξηση των δρομολογίων. Τα κονδύλια για την τουριστική προβολή της χώρας από τον ΕΟΤ το 2024, συμπεριλαμβανομένης και της συνδιαφήμισης με αεροπορικές και tour operators, αντιστοιχούν σε 9,4 εκατ. ευρώ, με τον κ. Φραγκάκη να δηλώνει ότι η προβολή της χώρας πλέον είναι σε 12μηνη βάση, ενώ θα «τρέξουν» -όπως και πέρυσι- προγράμματα και για την ηπειρωτική Ελλάδα για τους χειμερινούς μήνες.

Το R&R Forum

Όσον αφορά το «Resort & Residential Hospitality Forum» (R&R), ΞΕΕ, Enterprise Greece και ΕΟΤ συμπράττουν, προκειμένου για τρία χρόνια να φιλοξενηθεί στην Αθήνα μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις στον χώρο της φιλοξενίας, η οποία μέχρι και το 2023 διεξαγόταν στην Πορτογαλία. Διοργανωτής είναι η εταιρεία Questex, με ηγετική θέση στις παγκόσμιες εκδηλώσεις στον χώρο της φιλοξενίας, η οποία είναι και ο στρατηγικός εταίρος του ΞΕΕ για τη διοργάνωση του 7ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας υπό τον τίτλο «Ελληνικά Ξενοδοχεία: Η Επόμενη Μέρα», που θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, στο METROPOLITAN EXPO, παράλληλα με την έκθεση HORECA.

Οι εργασίες του 7ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας περιλαμβάνουν φέτος δύο θεματικά πάνελ: Το πρώτο με τίτλο «Ευκαιρίες και Κίνδυνοι στην εποχή των Branding, Management και Franchise», που θα χαρτογραφήσει τη νέα απαιτητική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον ξενοδοχειακό κλάδο, μέσα από το έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και τις τοποθετήσεις μεγάλων brands και αλυσίδων στην Ελλάδα.

Το δεύτερο αφορά στην «Αλλαγή Γενιάς και Διαχείριση Περιουσίας» που θα αναλύσει τις προκλήσεις που αναδύονται, καθώς ο ελληνικός τουρισμός φτάνει στην ωριμότητά του με τη σκυτάλη της διαχείρισης των επιχειρήσεων που περνάει σε δεύτερες ή τρίτες γενιές.

Διαβάστε ακόμη

Νικ. Ι. Θεοχαράκης: Πώς πατάει «γκάζι» για έναν ακόμα αιώνα επιτυχιών (pics)

«Σάρωσε» το ΙΡΟ για την εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

Ο Μητσοτάκης και η Ούρσουλα, οι μπίζνες της Πόλης, η εταιρεία των Πεταλιών, η D.T στη Θεσσαλονίκη και τα λεφτά από τα σεντούκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ