Τα αποτελέσματα του πρώτου κλιματικού στρες τεστ της ΕΚΤ υποδεικνύουν πως οι περισσότερες τράπεζες δεν έχουν συμπεριλάβει τους κλιματικούς κινδύνους στα μοντέλα τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα δεδομένα αυτά τονίζουν την ανάγκη της επικαιροποίησης της στρατηγικής των τραπεζών της Ευρωζώνης.

«Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αυξήσουν άμεσα τις προσπάθειες για τη μείωση της έκθεσής τους στα κλιματικά ρίσκα και να υιοθετήσουν σωστές πρακτικές οι οποίες έχουν ήδη δημιουργηθεί στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα», ανέφερε το στέλεχος της ΕΚΤ, Andrea Enria.

Τρεις κατηγορίες

Το στρες τεστ συμπεριέλαβε 104 τράπεζες και παρήγαγε αποτελέσματα που αφορούσαν τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Αυτές συμπεριλάμβαναν τα κλιματικά στρες τεστ των ίδιων των τραπεζών, την έκθεσή τους στον τομέα των υδρογονανθράκων και την απόδοσή τους υπό διαφορετικά σενάρια με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα.

Τα αποτελέσματα της πρώτης κατηγορίας υπέδειξαν πως περίπου το 60% των τραπεζών δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει πλαίσιο κλιματικού στρες τεστ. Παράλληλα, η ΕΚΤ τόνισε πως οι περισσότερες τράπεζες δεν έχουν συμπεριλάβει τους κλιματικούς κινδύνους στα μοντέλα της έκθεσής τους σε πιστωτικούς κινδύνους, ενώ μόλις το 20% των τραπεζών συμπεριλαμβάνουν το κλιματικό ρίσκο στα προγράμματα δανειοδότησής τους.

Όσο για την εξάρτηση από τους τομείς υδρογονανθράκων, η ΕΚΤ τόνισε πως κατά μέσο όρο περίπου το 2/3 των εσόδων των τραπεζών προέρχεται από εταιρείες με εξαιρετικά υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τρίτης κατηγορίας, τα αποτελέσματα περιορίστηκαν σε 41 τράπεζες που παρακολουθούνται απευθείας από την ΕΚΤ έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αναλογικότητα με τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι τράπεζες αυτές έπρεπε να καταγράψουν τις απώλειες των εσόδων τους κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών υπό διαφορετικά μεταβατικά σενάρια

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, οι απώλειες των 41 τραπεζών αυτών θα φτάσουν τα 70 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ τόνισε πως τα αποτελέσματα «δεν υποδεικνύουν ολόκληρη την εικόνα αφού αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό του συνολικού κινδύνου».

«Τα στρες τεστ αυτά είναι ένα σημαντικό βήμα στην προάσπιση του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος κατά της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε το στέλεχος της ΕΚΤ, Frank Elderson, προσθέτοντας πως «οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα και να δημιουργήσουν πλαίσια καταπολέμησης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Η ΕΚΤ τόνισε, επίσης, πως συγκέντρωσε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για την ανάλυσή της.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι περισσότερες τράπεζες θα πρέπει να «συνεχίσουν τα βελτιώνουν τις υποδομές τους, όπως και τα μοντέλα συλλογής δεδομένων τους».

Διαβάστε ακόμα:

Μοχάμεντ Ελ Εριάν: Έρχεται σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή διεθνώς – Καλά προετοιμασμένη η Ελλάδα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μαζί με τον «λογαριασμό» έρχονται και αναδρομικοί έλεγχοι

Project Delfini: Με φωτοβολταϊκό πάρκο στη Δράμα το ντεμπούτο της Macquarie στις ΑΠΕ