Με τον φοίνικα που αναγεννάται μέσα από τις στάχτες μοιάζουν οι ελληνικές τράπεζες. Οι 16 ελληνικές τράπεζες που υπήρχαν πριν την κρίση συγχωνεύθηκαν ή απορροφήθηκαν σύντομα θα είναι… επτά. Σε επίπεδο χρηματιστηριακής, όμως, κεφαλαιοποίησης οι σημερινές τέσσερις τράπεζες δεν καταφέρνουν να φθάσουν ούτε το 1/3 της παλαιότερης κεφαλαιοποίησης που ήταν 33,2 δις. ευρώ με 16 εισηγμένες τράπεζες.

Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2009 οι 16 ελληνικές τράπεζες διέθεταν συνολική κεφαλαιοποίηση ύψους 33,2 δις. ευρώ. Δυο χρόνια μετά και αφότου είχε επιβληθεί το πρώτο Μνημόνιο, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έφθανε τα 17,9 δις. ευρώ. Ο πίνακας που ακολουθεί, δείχνει και τα ποσά που χάθηκαν χρηματιστηριακά ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι, οι τράπεζες υλοποίησαν τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 39.1 δισ. ευρώ.– ενώ χάθηκαν και τα warrants τα οποία η Ελλάδα κατάφερε να τα απαξιώσει ως χρηματοοικονομικό εργαλείο. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι, άλλα 13,5 διχ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την εκκαθάριση τραπεζών.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η διαδικασία απορροφήσεων – η οποία πολλές φορές ήταν και αναγκαστική καθώς την επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος. Για παράδειγμα το 2011 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απορρόφησε την Τ bank (πρώην Ασπίς bank) και αργότερα η Eurobank απορρόφησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το 2013, η Eurobank απορρόφησε επίσης την Proton bank. Ακολούθησαν η συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha bank. Την μεγαλύτερη διαδικασία απορροφήσεων υλοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς η οποία απορρόφησε την Αγροτική Τράπεζα, την Marfin Popular, την Κύπρου ( Ελλάδος) και τη Γενική Τράπεζα.

Η σημερινή εικόνα – Από τις 16, προσεχώς στις επτά

Σήμερα, οι τέσσερις τράπεζες Εθνική Τράπεζα, Alpha bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank διαθέτουν συνολική κεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το παρελθόν, την μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαίων υφίσταται η Εθνική Τράπεζα, όπως φαίνεται από τον πίνακα. Σήμερα, επίσης οι νέες μικρότερες τράπεζες θα είναι η Optima bank, η Παγκρήτια Τράπεζα (η οποία αναμένεται να απορροφήσει την Praxia bank ), η Aegean baltic bank ( η οποία πρόκειται να μετονομαστεί ύστερα από την εξαγορά που ολοκληρώνουν ξένα funds).