Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν αυξηθεί 15% περίπου από τις αρχές του χρόνου ενώ οι τράπεζες σε Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CEEMEA) είναι σχετικά αμετάβλητες, επισημαίνει η JP Morgan. Οι τιμές στόχοι που έχει θέσει για τις τράπεζες τις τιμές στο τέλος του Ιουνίου του 2024 προσφέρουν 28% περαιτέρω περιθώριο ανόδου και οι συστάσεις είναι υπεραπόδοση (overweight) και για τις τέσσερις τράπεζες.

Οι τιμές στόχοι είναι για την Alpha Bank τα 2,40 ευρώ, για τη Eurobank τα 2,40 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 8,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5 ευρώ, με τις συστάσεις να διατηρούνται σε overweight (υπεραπόδοσης) και για τις τέσσερις τράπεζες», εξηγεί η ομάδα ανάλυσης των ελληνικών τραπεζών της JPM.

«Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν παρουσιάσει ισχυρή απόδοση με της τάξεως του +100% σε επίπεδο δείκτη συνολικής απόδοσης από τον Ιούνιο του 2022 έναντι 30% περίπου άνοδο για τον ευρωπαϊκό δείκτη και σταθερή απόδοση για τις χρηματοπιστωτικές μετοχές της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε να αναπτύσσεται νέο ενδιαφέρον για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, μετά και την ανταπόκριση που είδαμε για τις ελληνικές στο φόρουμ που διοργανώσαμε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται τώρα στις 0,7 φορές σε όρους δείκτη P/TBV για το 2025 και δείκτη Ρ/Ε στις 6 φορές. Οι τρεις καταλύτες που εξηγούν αυτή τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση, κατά τη γνώμη μας είναι:

1)  Η ζήτηση για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι υψηλή, όπως φαίνεται στις πρόσφατες συναλλαγές στην αγορά, συνδυασμένα με μια ευνοϊκή μακροοικονομική προοπτική, χαμηλό εγχώριο πολιτικό κίνδυνο,

2) Οι προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα και για το 2024 έχουν αυξηθεί +12% κατά μέσο όρο το τελευταίο τρίμηνο, ξεκινώντας από μια πολύ χαμηλή βάση,

3) Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται περίπου 40% φθηνότερες από τις αντίστοιχες της περιοχής CEEMEA, οι οποίες είναι σημείο αναφοράς για τις αποτιμήσεις της περιοχής και σημαντικός τεχνικός παράγοντας στήριξης για τον κλάδο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αποτιμήσεις των τραπεζών μεσοπρόθεσμα.

Από θεμελιώδη άποψη, οι περισσότερες από τις συζητήσεις των αναλυτών της JP Morgan με τους επενδυτές επικεντρώνονται:

1)      στην ευαισθησία των τραπεζών στα επιτόκια,

2)      τις καθαρές προοπτικές ανάπτυξης των χορηγήσεων,

3)      το μέγεθος της επιστροφής κεφαλαίου.

Τέλος, οι αναλυτές της JPM επισημαίνουν ότι το guidance για την περίοδο του έως το 2026, οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του 2023, το υπόλοιπο του ποσοστό του ΤΧΣ και η απόφαση του SSM σχετικά με τη διανομή μερίσματος για το 2023, μαζί με ην επικοινωνία σχετικά με τη μελλοντική επιστροφή κεφαλαίου θα είναι το κλειδί για την απόδοση των τιμών των μετοχών από εδώ και πέρα, καταλήγει η JPM.

Διαβάστε ακόμη

Τα νέα εργαλεία και οι υπηρεσίες για να ξεμπερδεύετε με την εφορία από το κινητό σας

Στην τελική ευθεία το placement της Τράπεζας Πειραιώς – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Η στάση του Στάσση στο Μαξίμου, το (τελικό) μέτρημα για τον γάμο, η Folli Follie πάει για παραγραφή, ο Πόλσον και οι τράπεζες, η Ελλάδα βλέπει tv (αλλά συνδρομητική)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ