«Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα ομόλογα AT1 της Credit Suisse». Η διαβεβαίωση διά στόματος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, μπορεί να καθησύχασε τα εν Ελλάδι χρηματιστηριακά… πνεύματα, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε κέρδη 3%, εντούτοις ο «κουρνιαχτός» από την απόφαση των Ελβετών να διαγράψουν τα επίμαχα ομόλογα εκτιμάται ότι θα πάρει χρόνο να κοπάσει.

Πιο αναλυτικά, αν και σύσσωμες οι εγχώριες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων, προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, τηρώντας τις ελάχιστες απαιτήσεις, στο πλαίσιο του MREL (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities), δύο από αυτές επέλεξαν να βγουν στις αγορές και με ΑΤ1. Η τελευταία που το επιχείρησε ήταν η Alpha Bank – τον περασμένο Φεβρουάριο – αντλώντας 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 11,875%. Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα, ως μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την πιστωτική επέκταση, είχε συμπεριλάβει ήδη από το 2021 και τις εκδόσεις ομολόγων Additional Tier 1, με την τελευταία έκδοση να ενισχύει περαιτέρω τους συνολικούς κεφαλαιακούς δείκτες κατά περίπου 120 μονάδες βάσης.

Σήμερα, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 της Alpha Bank, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), διαμορφώνεται σε 12,5%, ενώ ο δείκτης MREL στο 20,8%. Από το 2019 έως σήμερα δε, έχει προβεί σε εκδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για όλες τις κατηγορίες τίτλων (μετοχές, senior preferred, Tier 2 και ΑΤ1), ύψους πέριξ των τριών δισ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του 2021 η Τράπεζα Πειραιώς, με την άντληση 600 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 8,75%. Η συναλλαγή έγινε, προκειμένου να διευκολυνθεί η εκτέλεση του project Sunrise, ενισχύοντας, παράλληλα, τους δείκτες κεφαλαίου και μόχλευσης. Πλέον, η τράπεζα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας fully loaded Common Equity Tier 1 (CET1) 11,5%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων έκλεισε στο 16,4%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά και από τις εποπτικές κατευθύνσεις. Ο στόχος για το 2023 τίθεται πέριξ του 17,3%.

Οι εκδόσεις του 2022

Επτά εκδόσεις ολοκλήρωσαν πέρυσι οι ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα:

  • Η Eurobank προέβη τον Ιούνιο του 2022 σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 4,375%, αυξημένο έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Σεπτεμβρίου 2021 (τοκομερίδιο 2,25%).
  • Η Alpha Bank προέβη στα τέλη Οκτωβρίου 2022 σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 7,0%, αυξημένο έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Δεκεμβρίου 2021 (τοκομερίδιο 3,0%).
  • Η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσαν στα μέσα Νοεμβρίου ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 7,25% και 350 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 8,25% αντίστοιχα.
  • Επιπρόσθετα, η Εθνική Τράπεζα προέβη στα τέλη Νοεμβρίου σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 200 εκατ. λιρών Αγγλίας με τοκομερίδιο 8,75% (τελικό κόστος για την τράπεζα 6,97% μετά από συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων).
    Η Eurobank εξέδωσε στα τέλη Νοεμβρίου 2022 ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2), ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 10%.
  • Τέλος, η Alpha Bank εξέδωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 450 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 7,5%.
  • Όσον αφορά στο 2023, πέραν της Alpha Bank στις αγορές βγήκε και η Eurobank με την έκδοση 6ετούς ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), ύψους 500 εκατ. ευρώ και ετήσιο τοκομερίδιο 7%.

Η «παρέμβαση» Ενρία

Με την αγορά ομολόγων ΑΤ1 να έχει πάρει «φωτιά» μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την Credit Suisse, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν κάποιους από τους ομολογιούχους να κινούνται ακόμη και νομικά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναλάβει ρόλο… πυροσβέστη.

Ήδη o Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν χθες, Δευτέρα, ξεκάθαρο μήνυμα πως «τα εργαλεία με βάση τα ιδία κεφάλαια (μετοχές) είναι τα πρώτα που απορροφούν ζημιές και, μόνο μετά την πλήρη χρήση τους, απαιτούνται κινήσεις διαγραφής των ομολόγων AT1». Αυτό το μήνυμα αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα ο πρόεδρος του SSM, Αντρέα Ενρία, κατά την παρουσία του στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί με τον επικεφαλής της ΕΒΑ, Χοσέ Εμμάνουελ Κάμπα.

Διαβάστε ακόμη:

Credit Suisse: Πώς φτάσαμε στο άδοξο τέλος μίας τράπεζας με ιστορία 166 ετών (γράφημα)

ΥΠΟΙΚ: Άνοδος ΑΕΠ 2,3% αντί 1,8% με πληθωρισμό 4,5% αντί 5,6% και ανεργία κάτω από 12,5% το 2023

Το Μαξίμου σταματάει (για λίγο) τα γκάλοπ, το ΠΑΣΟΚ μετράει τη στρατηγική του, η έξωση του Καμπουρίδη, ο Γουάτσα και ο… Μίλκο