Έσοδα, ύψους πέριξ των 300 εκατ. ευρώ εκάστη, αναμένουν οι τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων έως τις 150 μονάδες βάσης που έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παραμένοντας, ωστόσο, σε εγρήγορση για να προλάβουν τυχόν επιπτώσεις στα δανειακά χαρτοφυλάκια και δη, αυτά της λιανικής.

Ειδικότερα, όπως σχολίασαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, κ. κ. Φωκίων Καραβίας και Παύλος Μυλωνάς αντίστοιχα, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2022, τα επιτοκιακά έσοδα θα ενισχυθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα.

«Η σωρευτική επίπτωση από το επίπεδο του – 0,50% (αρνητικό επίπεδο) που ήταν πρόσφατα τα επιτόκια έως τις 150 μονάδες βάσης που θα φθάσουν σταδιακά υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κ. Καραβίας, εξηγώντας πως η επίπτωση στο κόστος ενός δανείου για το κομμάτι της αύξησης των επιτοκίων από το μηδέν στο 0,50% είναι περίπου 10-12%, ήτοι μάξιμουμ 130 εκατ. ευρώ, ενώ οι πρώτες 50 μονάδες βάσης αύξησης για τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί τα τελευταία 10 χρόνια, είναι μικρότερη από 5%.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Eurobank κατέγραψε ήδη σημαντική αύξηση από τόκους το α’ εξάμηνο του 2022 – κατά 4,5% έναντι του α’ εξαμήνου 2021 και διαμορφώθηκαν σε 700 εκατ. ευρώ από 670 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο – γεγονός που αποδίδεται αφενός, στον μεγάλο όγκο και τις υψηλές αποδόσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων και αφετέρου, στην ισχυρή ανάπτυξη των δανείων, με τη διοίκηση της τράπεζας να αναμένει ότι στο σύνολο της χρήσης η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 8%.

«Για τις πρώτες 50 μονάδες βάσης ανόδου των επιτοκίων αναμένουμε κέρδη 70 εκατ. ευρώ, για τις επόμενες 50 μονάδες βάσης 120 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ για μία άνοδο άλλες 50 μονάδες βάσης». Αυτό τόνισε από την πλευρά του, ο κ. Μυλωνάς, υπολογίζοντας τα έσοδα για την ΕΤΕ να «αγγίξουν» σωρευτικά τα 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως παρά το αρνητικό αποτέλεσμα βάσης λόγω της αποεπένδυσης του χαρτοφυλακίου Frontier στα μέσα Δεκεμβρίου 2022, τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας κατόρθωσαν να αυξηθούν οριακά σε σχέση με πέρυσι σε 564 εκατ. ευρώ, καθώς η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αντισταθμίστηκε από τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από ομόλογα, την ανατιμολόγηση των καταθέσεων προθεσμίας, αλλά κυρίως από την ισχυρή ανάκαμψη των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα (+2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση). Όσον αφορά στο β’ τρίμηνο του 2022, τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 9% σε τριμηνιαία βάση σε 294 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακής αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο έναντι 300 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να αυξάνεται κατά 11 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και να διαμορφώνεται σε 189 μ.β.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις, οι οποίες αναμένεται να επιβεβαιωθούν στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου τις προσεχείς δύο ημέρες, είχαν κάνει και οι διοικήσεις των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς. Πιο αναλυτικά, μία άνοδος των επιτοκίων από το -0,50% στο 0,50% θα αποφέρει στην πρώτη 183 εκατ. ευρώ, για να ανέβουν στα 279 εκατ. ευρώ εφόσον το επιτόκιο φτάσει στο 1,50%, ενώ επιτοκιακά έσοδα 160 εκατ. ευρώ στην περίπτωση ανόδου του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,5% και 250 εκατ. ευρώ εάν το επιτόκιο φτάσει στο 1% αναμένει η διοίκηση της δεύτερης.

Σε επιφυλακή για νέα «κόκκινα»

Τη διαβεβαίωση πως – τουλάχιστον προς ώρας – δεν βλέπουν σενάριο ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων, παρείχαν στους αναλυτές οι CEOs ΕΤΕ και Eurobank, παραμένοντας, ωστόσο, σε επιφυλακή όσο η γεωπολιτική κρίση και κατ’ επέκταση οι αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα συνεχίζουν να υφίστανται.

«Παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα είτε κρατικής είτε τραπεζικής στήριξης, ούτε άλλων πελατών», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, με την τράπεζα να διατηρεί την πρόβλεψη για τον δείκτη CoR στις 70 μονάδες βάσης, ενώ η Eurobank επιμένει για νέες εισροές 400 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιες διαγραφές το β’ εξάμηνο του 2022.

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, πάντως, η ΕΤΕ διέθετε ένα προβληματικό στοκ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ – ή 400 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις – από τέσσερα δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και η Eurobank 2,5 δισ. ευρώ ή 700 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις.

Διαβάστε ακόμα:

Σε υψηλό διμήνου η μετοχή της ΔΕΗ – Επιστρέφει στα 6 ευρώ

ΕΚΤ: Μόλις το 1/5 των νοικοκυριών αύξησε τις αποταμιεύσεις του στην πανδημία

Πλεύρης για κορωνοϊό: Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο (vid)