Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα χθεσινά σχόλια του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, ότι από τον Δεκέμβριο ενδέχεται να γίνουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων. Το ράλι που έγινε χθες στην Wall αύξησε την αισιοδοξία των επενδυτών και έδωσε ώθηση στις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600  σημειώνει άνοδο 0,82%  στις 443,62 μονάδες, με τις μετοχές τεχνολογίας να κάνουν άλμα 2,9%, ενώ οι τράπεζες υποχωρούν 0,8%.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE100 με άνοδο 0,18%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,66%, ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,28%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,49% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,39%.

Ο Πάουελ, σε ομιλία του χθες Τετάρτη, δήλωσε ότι περιμένει πως η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να μειώσει το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική ενδέχεται να παραμείνει περιοριστική για κάποιο διάστημα, μέχρι να γίνει εμφανές ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος με τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Χθες, οι ευρωαγορές έκλεισαν τον Νοέμβριο με άνοδο. Ο μήνας έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που ήταν ελαφρώς χαμηλότερος στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο. Το γεγονός αυτό αύξησε τις ελπίδες ότι η άνοδος των τιμών έπιασε ταβάνι και ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης επιτοκίων από αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Οικονομία: Ασκήσεις θάρρους για επενδυτική βαθμίδα εν μέσω κρίσης και εκλογών (πίνακες)

Social media: Tο ψηφιακό παρασκήνιο που άλλαξε την καταναλωτική συμπεριφορά του κόσμου μετά την πανδημία

ΔΕΔΔΗΕ: Στα σκαριά ο δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές