(last update 14.20) Σε αρνητικό έδαφος παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές διατηρούν τα ηνία και οδηγούν την αγορά σε διόρθωση για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Η κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών αλλά και η αβεβαιότητα για τον χρόνο των εκλογών, οπωσδήποτε, επιδρούν δυσμενώς στο επενδυτικό κλίμα, θέτοντας σε κίνδυνο το σερί των 10 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων.

Οι τράπεζες αποτελούν τους αρνητικούς «πρωταγωνιστές», με τις Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank να χάνουν έως 2%. Στα υπόλοιπα blue chips, η ΔΕΗ κατρακυλάει κάτω των 8 ευρώ, ενώ Motor Oil, ΟΠΑΠ και Tέρνα Ενεργειακή συμπληρώνουν το καθοδικό σπιράλ. Από την άλλη πλευρά, η Jumbo ενισχύεται δυναμικά προς τα 20 ευρώ. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην Attica Group, η οποία κάνει μίνι – άλμα, χάρη στις εξελίξεις στη MIG και τη διαφαινόμενη μεταβίβαση στην Strix (θυγατρική της Πειραιώς).

Πιο αναλυτικά, παρά τα αρχικά κέρδη, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη κάμψη κατά 0,46% και διαμορφώνεται στις 1.113,20 μονάδες, χάνοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.118,79 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 22 μονάδες (από 1.103,88 έως 1.125,00 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 45 εκατ. ευρώ.

Υπό πίεση οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται στο στόχαστρο των πωλητών, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -1,06% και τις 905 μονάδες, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος για 2η ημέρα. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, κατρακυλάει στο -2,1% και τα 2,22 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται στο -1,1% και τα 5,23 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -1,3% και το 1,41 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο -0,3% και το 1,45 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,36% 1,41 ευρώ
  • Eurobank -0,27% 1,456 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,17% 5,236 ευρώ
  • Πειραιώς -2,11% 2,227 ευρώ

Αρνητικά πρόσημα στα blue chips

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,62% και 2.718 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ περιορίζεται κατά 2,8% και χάνει το όριο των 8 ευρώ, αναδιπλούμενη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. Κατά τουλάχιστον 1,8% υποχωρεί και η μετοχή της Motor Oil, η οποία συνεχίζει τη διόρθωση μετά την είσοδο στον MSCI Standard Greece. Πέριξ του 1% καθορίζονται, επίσης, οι απώλειες στις μετοχές των Autohellas, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ περιορίζεται στο -0,2% και τα 14,6 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται στο +1,1% και τα 24,4 ευρώ, με την Jumbo να ενισχύεται δυναμικά κατά +1,7% και να προσεγγίζει το όριο των 20 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,76% και 1.601 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,2% και τα 4,1 ευρώ, ενώ άνω του 2% καθορίζεται η πτώση για τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής και Παπουτσάνης. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην Attica Συμμετοχών, η οποία ενισχύεται στο +4,2% και τα 2,49 ευρώ, εν όψει της δρομολογούμενης μεταβίβασης από τη MIG στην Strix (θυγατρική της Πειραιώς).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές σημειώνουν κέρδη, 68 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 76,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η μετοχή της ΔΕΗ διολισθαίνει κάτω των 8 ευρώ για πρώτη φορά από τις 22 Φεβρουαρίου, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Φεβρουαρίου. Άνω των 6 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος. Στο 25% παραμένουν τα κέρδη του 2023.
  • Η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο όριο του 1,40 ευρώ, συμπληρώνοντας την 3η διαδοχική αρνητική συνεδρίαση. Παρ’ όλα αυτά, η άνοδος στο τρέχον έτος υπερβαίνει το 40%.
  • Η μετοχή της Motor Oil συνεχίζει τη διόρθωση από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά (25,7 ευρώ). Απώλειες άνω του 4% στο τελευταίο διήμερο, με τον σημερινό τζίρο να προσεγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ.
  • Η μετοχή της Jumbo αναρριχάται κοντά στα 20 ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό και δίνοντας συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της Πέμπτης. Στο +22% η μεταβολή μέσα στο τρέχον έτος.
  • Η μετοχή της Coca – Cola επιχειρεί να υπερβεί τα 24,5 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2022. Εξακολουθεί να υπο-αποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, μετρώντας άνοδο μόλις 7% από τις αρχές του 2023.

Κινδυνεύει το σερί των θετικών εβδομάδων

Μετά την χθεσινή διόρθωση, ο Γενικός Δείκτης δεν καταφέρνει να βρει στηρίγματα ώστε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να θέτει εν αμφιβόλω τη διατήρηση του κερδοφόρου εβδομαδιαίου σερί, το οποίο «μετράει» 10×10. Ένα απίστευτο ρεκόρ, το οποίο αντικατοπτρίζει ανάγλυφα τη δυναμική του πρόσφατου ράλι.

Όπως είναι εύλογο, το αγοραστικό κρεσέντο έχει προκαλέσει σαφή κόπωση στους επενδυτές και ορισμένοι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους. Ιδίως όσοι τοποθετήθηκαν στις απαρχές του ανοδικού κύκλου.

Συγχρόνως, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οπωσδήποτε, υπονομεύουν την επενδυτική ψυχολογία -από την στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις επιτοκίων. Μια άκρως δυσμενής εξέλιξη για τις αγορές του εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έρχεται να «φουντώσει» εκ νέου τα σενάρια για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, αυξάνοντας αισθητά τον βαθμό της πολιτικής αβεβαιότητας.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ήδη μετράει σωρευτικά κέρδη άνω του 20% μέσα στο 2023, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα η συνολική άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο προσεγγίζει το 43%.

Τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα γενναιόδωρα μερίσματα αποτελούν τους βασικούς «τροφοδότες» αυτού του ξέφρενου ράλι, το οποίο έχει φέρει την αγορά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ήπια άνοδο στο +0,65% και τις 462 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,90%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,35%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,56% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν οριακές μεταβολές, μετά τα σημαντικά κέρδη της Πέμπτης.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται σε σταθεροποιητικά επίπεδα, εξαιτίας των ανησυχιών για τα επίπεδα της ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,49% και τα 77,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,47% και τα 84,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, βρίσκεται στο +0,67% και τα 1.852 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Οι δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου, η Coca Cola, ο Δαυίδ και το ρεσάλτο και η μάχη Μυστακίδη με Μουνδρέα

Κυκλάδες: Στην Αντίπαρο η πρώτη «πράσινη» κατοικία – Έχει πιστοποίηση BREEΑM και ανήκει σε γνωστό Ελληνα επιχειρηματία (pics)

Τεό Νιάρχος: Οι business του «χρυσού» γόνου με την τέχνη και τον κινηματογράφο (pic)