Μικρά κέρδη αποκόμισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα θετικά μηνύματα για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ συντήρησαν το καλό κλίμα στους επενδυτές. Αν και το δυναμικό ράλι του Νοεμβρίου έχει σαφώς καταλαγιάσει.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 467 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα. Πάντως, νούμερο ένα κερδισμένος ήταν ο κλάδος αυτοκινήτου με τις μετοχές του να κερδίζουν 1,2%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο ύψους 0,78% στις 16.533 μονάδες, που συνιστά μάλιστα νέο ιστορικό υψηλό για το δείκτη, ήτοι 0,8% υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε κάνει στα τέλη Ιουλίου. Ο γαλλικός CAC 40 ανέβηκε κατά 0,74% και τις 7.386 μονάδες, ενώ μικρή πτώση κατά 0,31% κατέγραψε ο FTSE 100 στο Λονδίνο φτάνοντας έτσι τις 7.489 μονάδες.

Η αρνητική επίδοση της βρετανικής αγοράς αποδόθηκε και στην αναταραχή που προκάλεσε η τρίτη σε τρεις μήνες κατάρρευση των συστημάτων του LSE, με άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η διαπραγμάτευση περίπου 2.000 μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης. Με δεδομένο δε, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά πολλοί αναλυτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των μεγάλων θεσμικών επενδυτών προς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινήθηκε επίσης σε θετικό έδαφος με κέρδη στο +0,56% με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 30.000 μονάδων, στις 30.082, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη βρέθηκε στις 10.238 μονάδες αυξημένος κατά 0,59%.

Οι επενδυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων δεδομένης της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της συνεχούς επιβράδυνσης της οικονομίας. Ειδικά το τελευταίο επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά μέσα από τα νεότερα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα με τον σύνθετο δείκτη PMI για την Ευρωζώνη να υποχωρεί περαιτέρω στις 47,5 μονάδες από το ήδη δυσμενές 47,8 του Οκτωβρίου.

Στα επίπεδα αυτά, ήτοι κάτω από το όριο των 50 μονάδων, ο δείκτης βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά, γεγονός που η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει εύκολα παρά το γεγονός ότι βασική προτεραιότητα της παραμένει η σταθερότητα των τιμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα «γεράκια» της Τράπεζας, η Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε ανοιχτά, σε σημερινή συνέντευξη της στο Reuters, πως θεωρεί απίθανη την πιθανότητα το συμβούλιο να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Μάλιστα αν και προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από την όλη σεναριολογία για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων μέσα στο πρώτο μισό του 2024, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης τους.

Η πορεία των ενεργειακών τιμών κατά τη δύσκολη χειμερινή περίοδο σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο. Αν και για την ώρα οι ανοδικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου παραμένουν ελεγχόμενες παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ισραήλ και την πρόθεση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Στις αγορές των commodities, το Brent σήμερα αποκόμισε μικρά κέρδη με άνοδο 0,46% στα 78,40 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κέρδισε 0,68% στα 73,54 δολάρια.

Στον αντίποδα ο χρυσός διόρθωσε ελαφρά μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό, αν και παρέμεινε σταθερά πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων. Συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο έχασε 0,52% στα 2.031 δολάρια την ουγγιά. Την ίδια ώρα εξάλλου το δολάριο κέρδιζε και πάλι έδαφος κοντά στο υψηλότερο σημείο του εδώ και μια εβδομάδα.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε 0,31% στο 104,03, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινείται στο 1,0781 με το ευρώ να υποχωρεί 0,50% μετά και τις μετριοπαθείς δηλώσεις Σνάμπελ για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη

Demco: Στο σφυρί το συγκρότημα του Δημήτρη Κοντομηνά στην Παλλήνη (pics)

Γιατί ανεβαίνει (ξανά) το Bitcoin

Ξεπαγώνει η ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση πριν από τα τέλη του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ