Το ευρώ μπορεί να απέφυγε προς το παρόν την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως το κοινό νόμισμα θα κατρακυλήσει  κάτω από το δολαρίου.

Σημειωτέον πως το ευρώ κατέγραψε αύξηση από το ναδίρ του $1.00003 της Τρίτης -ρεκόρ χαμηλό από το 2002- αλλά ενδέχεται να δεχθεί εκ νέου πιέσεις σήμερα εάν τα επικαιροποιημένα δεδομένα του πληθωρισμού της Fed την οδηγήσουν σε επιθετικότερη νομισματική πολιτική.

Οι επενδυτές στρέφονται προς τα «ασφαλή καταφύγια» περιουσιακά στοιχεία όπως το δολάριο εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας μακροοικονομικής κατάστασης. Η εικόνα στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένων των ανησυχιών για ολική άρση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει οικονομική ύφεση στην ήπειρο και θα δυσκολέψει τον άθλο της ΕΚΤ για μείωση των πληθωριστικών πιέσεων μέσω αύξησης των επιτοκίων.

«Δε θα χρειαστεί και πολύ για να οδηγηθεί το ευρώ υπό της ισοτιμίας 1 προς 1», ανέφερε ο David Page, αναλυτής της AXA Investment Managers, προσθέτοντας πως «πρόκειται για μία κατάσταση η οποία δεν οφείλεται μόνο στα επιτόκια αλλά στα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας τα οποία αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν το δολάριο».

Οι αναλυτές υπολογίζουν πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αγγίξει νέο ρεκόρ τον Ιούνιο, το οποίο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μ.β. Ο ΔΤΚ αναμένεται να καταγράψει ετήσια αύξηση της τάξης του 8,8%, τη μεγαλύτερη από το μακρινό 1981.

Οι Nomura, UBS και BCA Research αναμένουν πως η ισοτιμία των δύο νομισμάτων θα φτάσει τα $0,90/ευρώ μέχρι τον χειμώνα στο δυσμενές σενάριο.

«Αυτή τη στιγμή, τo ευρώ δεν έχει κανένα υποστηρικτικό παράγοντα, οπότε οι επενδυτές θα συνεχίσουν να επενδύουν σε δολάρια», ανέφερε ο Stephen Innes, στέλεχος της SPI Asset Management. 

To ευρώ δυσκολεύεται ακόμα και έναντι της στερλίνας, τη στιγμή που η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα τρίπτυχο κρίσεων πληθωρισμού, πολιτικής αστάθειας και Brexit.

Το κοινό νόμισμα κατέγραψε τη χειρότερή του εβδομάδα έναντι του βρετανικού από τον προηγούμενο Μάρτιο και έχει μειωθεί στις 84,20 πέννες. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή της HSBC Holdings, Dominic Bunning, η ισοτιμία θα κυμανθεί στις 84 ή 83 πέννες/ευρώ αν και ο αναλυτής τόνισε πως δεν υποστηρίζει επενδύσεις στη στερλίνα, ιδιαίτερα έναντι του δολαρίου.

Διαφορετική άποψη έχει ο Mathieu Savary της BCA Research ο οποίος υποστηρίζει πως το ευρώ θα σκαρφαλώσει στις 90 πέννες αλλά παραμένει επιφυλακτικός ως προς την ισοτιμία του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου. 

Η άποψη της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau, η EKT παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου.

Ο Villeroy τόνισε πως «η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ είναι κάτι το θετικό αφού στηρίζει τις εξαγωγές, αλλά δυστυχώς η κίνησή του επιδεινώνει τον πληθωρισμό. Η ισοτιμία δεν είναι κάτι που θέτουμε αλλά την παρακολουθούμε λόγω της επίδρασης που έχει στα μακροοικονομικά δεδομένα».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτελεί νέο εμπόδιο στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ο οποίος έχει ξεπεράσει το τετραπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ. Ο Villeroy τόνισε πως «οι πρόσφατες κινήσεις στις αγορές νομισμάτων δε σημαίνουν πως το ευρώ είναι ασθενές αλλά πως το δολάριο είναι ισχυρό, αφού ιστορικά αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο».

Διαβάστε ακόμη

Πληρωμές από την Παρασκευή και σε 2 δόσεις για το Power Pass

Ο Πισπι-φιρφιρίκος, οι Ισραηλινοί στην Intracom Defense, το ομόλογο της Capital, ο Σαρκοζί με την Μπρούνι στην Αθήνα και ο πολυπράγμων κ. Σταθόπουλος 

Κομισιόν: Τρίτη ακριβότερη χώρα η Ελλάδα στην ΕΕ στο κόστος χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας