Τα κέρδη των πρόσφατων ράλι των αγορών θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους και θα επιβιώσουν της αναμενόμενης διόρθωσης της αγοράς στα μέσα του έτους εάν οι κεντρικές τράπεζες εφαρμόσουν μειώσεις επιτοκίων αργότερα από ό,τι έχουν υπολογίσει σήμερα οι επενδυτές, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Allianz, Λούντοβιτς Σουμπράν.

Τα κέρδη θα παραμείνουν σε αντιστοιχία με τα πρόσφατα ράλι παρά την εποχιακή μεταβλητότητα, καθώς οι αγορές ενδεχομένως να αναπροσαρμοστούν στη διαφορετική πορεία μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, όπως ανέφερε ο Σουμπράν στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC.

Οι επενδυτές επί του παρόντος «περιμένουν μια σημαντική και πρώιμη στροφή 180 μοιρών όσον αφορά τα επιτόκια», ανέφερε ο ίδιος, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών για μικρότερες από τις αναμενόμενες μειώσεις από τα μέσα του έτους. 

«Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να προκληθεί σημαντική μεταβλητότητα, όταν οι επενδυτές επαναπροσδιορίσουν τις τιμές, αλλά είμαι της άποψης πως τα κέρδη τα οποία κατέγραψαν οι μετοχές το 2023 και το 2024 πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους», συμπλήρωσε.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο τους δύο τελευταίους μήνες του 2023, οδηγώντας τον δείκτη Stoxx 600 σε ετήσια άνοδο της τάξης του 12,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 καταγράφει, παράλληλα, ανοδική πορεία από τα τέλη Οκτωβρίου, κλείνοντας πρόσφατα πάνω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν σταθερά εταιρικά αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες, με τις αγορές να βιώνουν περιορισμένη μεταβλητότητα λόγω της αναθεώρησης των εκτιμήσεων για πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων, ιδίως στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι θα είναι πολύ εποχικό. Οπότε θα έχουμε ίσως μια διόρθωση. Οι επενδυτές, όμως, θα συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή ρότας των κεντρικών τραπεζών δεν θα είναι τόσο μεγάλη λόγω της ανθεκτικότητας της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και του επίμονου πληθωρισμού στην Ευρώπη», δήλωσε ο αναλυτής.

«Στη συνέχεια, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουμε αρκετά καλές αποδόσεις μετοχών μεταξύ του 5% και του 10%. Αυτό αποτελεί αρκετά καλό ποσοστό για ένα έτος ομαλοποίησης», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Ακραίες διακυμάνσεις και… ασανσέρ (ξανά) το bitcoin (γράφημα)

UniCredit: Αύξηση 16% στα μπόνους μετά τη χρονιά – ρεκόρ – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρή κερδοφορία €800 εκατ. το 2023 – Μείωση 50% στον δείκτη ΝΡΕs

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ