O επενδυτής στον τομέα της τεχνολογίας Τσαμάθ Παλιχαπιτίγια ο οποίος πριν από μία περίπου διετία υποστήριζε πως το bitcoin έχει αντικαταστήσει τον χρυσό και είχε προβλέψει πως το δημοφιλές κρυπτονόμισμα θα άγγιζε τα $200.000, έχει αλλάξει το αφήγημά του.

«Τα crypto έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ», τόνισε ο Παλιχαπιτίγια σε πρόσφατη συνέντευξή του, κατηγορώντας την επιθετική αντιμετώπιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για την αλλαγή των συνθηκών αυτή. Σημειωτέον πως ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ, έχει τονίσει επανειλημμένα πως οι πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να διέπονται από παρόμοιους κανονισμούς με αυτούς της ευρύτερης αγοράς.

Ο Παλιχαπιτίγια, παράλληλα, τόνισε πως «ο Γκένσλερ κατηγορούσε τα κρυπτονομίσματα για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank . Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προσεγγίζουν την αγορά αυτή εξαιρετικά αρνητικά».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα χαλιναγώγησης της -κατά πολλούς- ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ερευνώντας πολλαπλές πλατφόρμες οι οποίες κατηγορούνται πως παραβιάζουν τους κανονισμούς των αγορών μέσω της πώλησης αδήλωτων χρεογράφων.

Τον Φεβρουάριο, η SEC πρότεινε νέους εποπτικούς κανόνες, ενώ απέστειλε μία ειδοποίηση τύπου «Wells» στην Coinbase, η οποία θεωρείται ως προάγγελος επίσημης αγωγής κατά της εταιρείας. Η SEC πρόσφατα κατηγόρησε την Bittrex και τον πρώην CEO της για διαχείριση παράνομης πλατφόρμας συναλλαγών τίτλων.

Ο CEO της Coinbase, Μπράιαν Άρμστρονγκ, τόνισε στο CNBC πως η εταιρεία του προετοιμάζεται για μία μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ μελετά και την πιθανότητα μεταφοράς των δραστηριοτήτων της εκτός των ΗΠΑ εάν τα πράγματα δεν ξεκαθαριστούν. Παράλληλα, η Bittrex έχει ήδη ανακοινώσει πως θα περιορίσει τη δραστηριότητά της στην αμερικανική αγορά λόγω «αβεβαιότητας όσον αφορά τους κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών».

Ο Παλιχαπιτίγια, από την πλευρά του, τόνισε πως «οι εταιρείες αυτές αποτελούσαν τη μεγαλύτερη απειλή για το τρέχον χρηματοοικονομικό καθεστώς. Παρ’ όλα αυτά, αποτελούσαν επίσης και τα κύρια παραδείγματα εταιρειών που κατέληξαν να αγγίζουν επικίνδυνα τα όρια της παρανομίας. Τώρα πληρώνουν τις υπερβολές τους αυτές».

Πολιτική σύγκρουση

Ο Γκένσλερ έχει δεχθεί αυξημένη κριτική από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πάτρικ ΜακΧένρι, κατά τη διάρκεια πρόσφατης κατάθεσης του Γκένσλερ, «οι τρέχοντες κανονισμοί δεν είναι ούτε βιώσιμοι ούτε αρκετοί. Τιμωρείτε τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων για παραβάσεις των κανονισμών χωρίς να τους έχετε πει ποιοί είναι αυτοί. Οι αποφάσεις σας εκδιώκουν τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό και απειλούν την αμερικανική ανταγωνιστικότητα».

Στην απάντησή του, ο Γκένσλερ τόνισε πως «έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο το οποίο έχουμε δημιουργήσει εδώ και 90 περίπου χρόνια. Οι πλατφόρμες αυτές δεν το ακολουθούν. Οι κανόνες πρέπει να επιβληθούν χωρίς εξαιρέσεις».

Σημειωτέον πως η τιμή του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος του κόσμου, bitcoin άγγιξε τα $69.000 τον Νοέμβριο του 2021, δεδομένης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed. Παρ’ όλα αυτά, η απότομη αύξηση του πληθωρισμού και η ανάλογη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών οδήγησε σε ραγδαία πτώση του.

Στις αρχές του 2021, ο Παλιχαπιτίγια είχε προβλέψει πως το bitcoin θα σκαρφάλωνε από τα $39.000 στις $100.000, αγγίζοντας τις $200.000 σε μακροπρόθεσμο επίπεδο πέντε ή δέκα ετών. Λίγο πριν το ζενίθ της τιμής του κρυπτονομίσματος, ο γνωστός επενδυτής είχε υποστηρίζει πως το bitcoin είχε καταφέρει να αντικαταστήσει τον χρυσό.

Αυτή τη στιγμή, η τιμή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος κυμαίνεται στα $27.300, μειωμένη κατά 60% από το ιστορικό του υψηλό.