Η αμερικανική Επιτροπή Κινητών Αξιών (SEC) κατέθεσε αγωγή εναντίον δύο Ισραηλινών πολιτών που συνδέονται με ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο συναλλαγών βασισμένων σε εσωτερική πληροφόρηση.

Ο Τόμερ Φέινγκολντ, 40 ετών, και ο Ντοβ Μάλνικ, 42 ετών, αντιμετωπίζουν κατηγορίες με βάση την αγωγή που κατατέθηκε την Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για τη χρήση απόρρητων στοιχείων σχετικά με προγραμματισμένες συγχωνεύσεις εταιρειών του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποκόμιση κερδών ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων με αυτές τις παράνομες τακτικές.

Οι δυο άνδρες είχαν κατονομαστεί στην κατάθεση του Ιανουαρίου από τον Μαρκ Ντεμάν- Ντεμπί, έναν πρώην trader με έδρα τη Γενεύη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι κέρδισε περισσότερα από $70 εκατομμύρια από το ρόλο του στο κέντρο του συγκεκριμένου δικτύου. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι Φέινγκολντ και Μάλνικ έκαναν διαπραγματεύσεις με βάση πληροφορίες που τους διαβίβασε ο Ντεμάν- Ντεμπί, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως “Trader α” στην αγωγή που κατέθεσε η Επιτροπή Κινητών Αξιών των ΗΠΑ.

Ο Ντεμάν- Ντεμπί, 49 ετών σήμερα, δήλωσε ένοχος τον Οκτώβριο σε 38 κατηγορίες για χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών και παράλληλα συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές των ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, κατέθεσε ως βασικός μάρτυρας από την πλευρά της κυβέρνησης στη δίκη για χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών με τον Τηλέμαχο Λαβίδα, τον πρώτο κατηγορούμενο που αντιμετώπισε ένα αμερικανικό δικαστήριο μετά από μια πολυετή κυβερνητική έρευνα του δικτύου.

Ο Λαβίδας, ο γιος του διευθύνοντος συμβούλου της Ariad Pharmaceuticals Inc., καταδικάστηκε για τη διαβίβαση εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την εταιρεία αυτή στον Γεώργιο Νίκα, ο οποίος έπειτα διαβίβασε τα στοιχεία στον Ντεμάν Ντεμπί, δήλωσε ο trader από την Ελβετία.

Ο Ντάνιελ Μπράουν, δικηγόρος της Νέας Υόρκης που εκπροσωπούσε παλαιότερα τους Φέινγκολντ και Μάλνικ, δεν ανταποκρίθηκε σε ένα τηλεφωνικό μήνυμα που ζητούσε σχόλια για αυτές τις πληροφορίες.

Η SEC ισχυρίζεται ότι ο Ντεμάν Ντεμπί έλαβε τις πληροφορίες που πέρασε στους Φέινγκολντ και Μάλνικ από τον 36χρονο Μπέντζαμιν Τέιλορ, πρώην τραπεζίτη της Moelis & Co., και τη Νταρίνα Ουίνδσορ 32 ετών, πρώην συνεργάτιδα της Centerview Partners. Οι Τέιλορ και Ουίνδσορ, οι οποίοι μοιράζονταν ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο, αντιμετώπισαν κατηγορίες από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Κανείς τους δεν βρίσκεται υπό περιορισμό. Ο Τέιλορ ζει σήμερα στη Γαλλία και η Ουίνδσορ στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την SEC.

Ο Ντεμάν Ντεμπί είπε στους δικαστές στη δίκη του Λαβίδα ότι διαβίβασε εμπιστευτικές πληροφορίες στους Φέινγκολντ και Μάλνικ σε αντάλλαγμα για εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Μάλνικ κάποτε πλήρωσε τον Ντεμάν Ντεμπί με μια τσάντα μετρητών και, σε μια άλλη περίπτωση, με ένα ρολόι πολυτελείας που αγοράστηκε στο Λος Άντζελες.