Επιχειρήσεις

Amazon: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ενάντια στους εργαζομένους του

  • newsroom


Ιστορική μέρα για τους εργαζομένους της Amazon καθώς σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφοφορίας για την ίδρυση συνδικάτου - Η κόντρα με τον Τζεφ Μπέζος

Μέσα στην ημέρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφοφορίας για περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους της Amazon αναφορικά με την ίδρυση συνδικάτου – του πρώτου στην ιστορία της εταιρείας, με το γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου να προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τους εργαζομένους να καταψηφίσουν την πρόταση αυτή.

Μια τέτοια απόφαση, είναι βέβαιο πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και θα σηματοδοτήσει αλλαγές όχι μόνο εντός της εταιρείας αλλά και ευρύτερα στην εργατική τάξη σε ολόκληρη την Αμερική. «Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική ψηφοφορία στην ιστορία της Amazon», δήλωσε η Λιν Βίνσεντ, καθηγήτρια διοίκησης του Πανεπιστημίου των Συρακουσών.

«Είμαστε εξαντλημένοι. Οι προσωπικές μας σχέσεις είναι στα πρόθυρα καταστροφής. Όμως είμαι υπερήφανος για την ομάδα και τους εργαζόμενους στην Amazon που κινητοποιήθηκαν», δήλωσε ο Τζόσουα Μπρούερ, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του RWDSU, του συνδικάτου διανομέων που θα εκπροσωπεί τους 5.800 εργαζόμενους στην αποθήκη του Μπέσεμερ, αν το επιλέξουν με την ψήφο τους. «Ο χειρότερος φόβος της Amazon έχει ήδη γίνει πραγματικότητα: 3.000 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε.

«Είναι μία νέα μάχη. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ενάντια στους εργαζομένους του» δήλωσε η Βίλμα Λίμπαν, η οποία έχει υπηρετήσει στο εθνικό συμβούλιο εργατικών σχέσεων των ΗΠΑ υπό τους προέδρους Ομπάμα, Μπους και Κλίντον.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το BusinessInsider, η Amazon εδώ και δεκαετίες έχει υιοθετήσει μια άκρως αντι-συνδικαλιστική στάση. Για τον λόγο αυτό τις τελευταίες εβδομάδες, ο κολοσσός εργάστηκε σκληρά προκειμένου να αποτρέψει τους υπαλλήλους του να υποστηρίξουν την ίδρυση του σωματείου. Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ (800.000 υπάλληλοι) ξεκίνησε μια σφοδρή επικοινωνιακή μάχη προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους στην αποθήκη στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα να μην ψηφίσουν υπέρ της ένταξής τους σε εργατικό συνδικάτο. Εκπρόσωποι της Amazon επιτέθηκαν πρόσφατα μέσω του Twitter στους Αμερικανούς βουλευτές που στηρίζουν το συνδικάτο. Αρνήθηκαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία αναγκάζονται να ουρούν σε δοχεία διότι δεν έχουν αρκετό χρόνο να πάνε στην τουαλέτα, αντίθετα με τις καταγγελίες και τις φωτογραφίες που μετέδωσαν διάφορα μέσα ενημέρωσης. Στην αποθήκη η Amazon χρησιμοποίησε διάφορες τακτικές αποτροπής, από μηνύματα στα κινητά των εργαζομένων ως αφίσες στις τουαλέτες.

 «Νομίζω ότι πολλοί από τους εργαζομένους φοβούνται να υποστηρίξουν ανοιχτά αυτή την κίνηση υπό τον φόβο μιας επικείμενης απόλυσης», δήλωσε εργαζόμενος της εταιρείας. Σχεδόν όλοι οι εργοδότες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με καχυποψία τα συνδικαλιστικά σωματεία και τάσσονται κατά αυτών. Μάλιστα, οι περισσότεροι κατηγορούνται για παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου σε ένα επιβλητικό 41,5% των εκλογικών εκστρατειών των συνδικάτων. Αυτές οι επιθετικές τακτικές οδήγησαν στη μείωση της ένταξης των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Αμερική η οποία έχει μειωθεί κατά 50% από το 1983.

Πολλοί φοβούνται ότι τα συνδικάτα θα μειώσουν τα κέρδη και θα επηρεάσουν την αυτονομία των εταιρειών. Επειδή οι συνέπειες για την παραβίαση του ομοσπονδιακού εργατικού δικαίου κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, οι εταιρείες συχνά πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψουν τους εργαζομένους από τέτοιου είδους ενώσεις.

Η ψήφος υπέρ της ένωσης θα ήταν μόνο το πρώτο βήμα στην αναγνώριση της εργατικής ένωσης της Amazon. «Η συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές και φυλετικές ανισότητες αυξάνεται», δηλώνουν οι ειδικοί. Μεγάλα ονόματα όπως ο πρόεδρος Μπάιντεν αλλά και ο γερουσιαστής Μπερνι Σάντερς έχουν ταχθεί στο πλευρό των εργαζομένων στηρίζοντας την κίνηση αυτή.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο για το ‘’Parliament Lofts’’ του ομίλου Χαραγκιώνη στην Κριεζώτου (pics)

Αγώνας δρόμου για τις άδειες των online τυχερών παιχνιδιών

Η Pharmathen στο κλαρί, οι… και μπετάδες της Νιγηρίας, ο ευγενής Πατρίκ και η επένδυση στο Γιαλισκάρι 
 

 

Απόρρητο Απόρρητο