Οικονομία

Aναδρομικά: Ποιοι θα τα λάβουν έως το τέλος του 2021 (vid)

  • newsroom


Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής των αναδρομικών στους δικαιούχους

Πλήθος συνταξιούχων αναμένεται να δουν πληρωμές στα αναδρομικά που δικαιούνται μέσα στον Νοέμβριο. Ειδικότερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου η πληρωμή αναδρομικών (που ήδη έχει ξεκινήσει) για τις περίπου 30.000 «δύσκολες» περιπτώσεις συνταξιούχων, που δικαιούνται αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Η πρώτη ομάδα συνταξιούχων που ήδη ξεκίνησε να λαμβάνει τα αναδρομικά είναι αυτή των απασχολούμενων συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και συνταξιοδότηση μετά τον Μάιο του 2016.

Επίσης, με βάση τον προγραμματισμό του e-ΕΦΚΑ και εκτός απροόπτου, εντός του Νοεμβρίου θα πρέπει να ακολουθήσουν εμβόλιμες πληρωμές για άλλες δύο ομάδες δικαιούχων.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους χηρείας σε περίπτωση που ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και για τους κληρονόμους συνταξιούχων, οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, εφόσον ζούσε ο εκλιπών.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα συνεχιστούν οι πληρωμές με άλλες  215000 περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016 θα πληρωθούν μέχρι τέλος του έτους.

Πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία καταχωρημένα στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ και έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όσον αφορά τον επανυπολογισμό τους.

Όσοι έλαβαν αναδρομικά το 2019 καλούνται να τα εμφανίσουν στην εφορία με τροποποιητικές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι άνοιξε η πλατφόρμα του Taxis για τα αναδρομικά με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων για το 2021.

Οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά το 2019 καλούνται να τα εμφανίσουν στην εφορία  με τροποποιητικές δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, προκειμένου να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2022.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα καινούργιο εκκαθαριστικό, με το ποσό που πρέπει να καταβληθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Η εφοδιαστική κρίση «πνίγει» την παγκόσμια οικονομία – «Ασφυξία» στα λιμάνια από Σιγκαπούρη ως Πειραιά

Στέλιος Χατζηιωάννου: easy παντού για τον Sir Stelios (pics)

Non Dom: 75 «κροίσοι» από 33 χώρες ετοιμάζουν βαλίτσες για Ελλάδα (πίνακας)