Από την 1η Ιουλίου 2023 οι καταναλωτές θα αγοράζουν πιο ακριβά μία σειρά από προϊόντα και συγκεκριμένα εμφιαλωμένο νερό, γάλα και αναψυκτικά κατά 10 έως 15 λεπτά του ευρώ, καθώς ενεργοποιείται το σύστημα επιστροφής εγγυοδοσίας (Deposit Returning System – DRS). Θα υπάρχει, όμως ένα voucher επιστροφής χρημάτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει 0,10 ευρώ ή 0,15 ευρώ την κάθε συσκευασία για νερό, χυμούς, αναψυκτικά, μπίρα, κρασί, στιγμιαία ροφήματα και γάλα. Εάν επιστρέψει στο κατάστημα τις άδειες συσκευασίες ποτών από πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί, τότε το ποσό αυτό θα του επιστρέφεται με τη μορφή κουπονιού.

Οι αυξήσεις αφορούν τις ακόλουθες συσκευασίες, σύμφωνα με το ΦΕΚ:

Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται για τις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης ποτών:

α) από:

i. αλουμίνιο έως 1 λίτρο,
ii. γυαλί έως 1,3 λίτρα,
iii. πλαστικό έως 3 λίτρα,

β) που χρησιμοποιούνται για:

i. μπύρα,
ii. κρασί,
iii. νερό,
iv. υγρά αναψυκτικά,
v. χυμούς και τα νέκταρ,
vi. στιγμιαία ποτά,
vii. γάλα

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιστρέφει τις άδειες φιάλες, λαμβάνοντας υπό τη μορφή κουπονιού 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία έως μισού λίτρου και 0,15 ευρώ για τις μεγαλύτερες ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή του στην ανακύκλωση.

Η απόφαση αυτή προκαλεί αντιδράσεις με το Σύνδεσμο Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) να ζητά να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής του DRS, εκτός καλοκαιρινής σεζόν, αλλά και να υπάρχει επαρκής γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη.

Σημειώνεται ότι, από τις 3 Ιουλίου 2024 τα καπάκια και τα καλύμματα πρέπει να παραμένουν προσαρτημένα στους περιέκτες, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι φιάλες PET πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, υπολογιζόμενο ως μέσος όρος για όλες τις φιάλες PET που διατίθενται στην αγορά.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα το μπουκαλάκι νερό που κοστίζει σήμερα 50 λεπτά, θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά, δηλαδή στα 60 λεπτά συνολικά. Η τιμή στην εξάδα, όμως θα «τσούζει» αρκετά αφού σήμερα κοστίζει περί τα 3 ευρώ, και θα φθάσει στα 3,60 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί (πίνακες)

Τα φρέσκα γκάλοπ, το ορφανό κότερο, οι φήμες για την αναβάθμιση και οι υπογραφές για Άκτωρ

Στέφεν Ντουκ (Moody’s): «Τι θα κρίνει την απόφαση να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα» (pics)