Οικονομία

Παγίδα προστίμων για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

  • Στέλιος Κράλογλου


Ανυποψίαστοι πολίτες που σταμάτησαν της ηλεκτροδότηση του ακίνητου ανακαλύπτουν -από σύμπτωση- ότι οι δήμοι συνεχίζουν να τους χρεώνουν με δημοτικά τέλη και πρόστιμα. Το πρόβλημα και η προτεινόμενη λύση

Λειψή χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά καθώς δεν λύνει το μείζον πρόβλημα με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η νέα ευκαιρία που δίνεται δεν βγάζει από την ομηρία μία κρίσιμη μάζα ιδιοκτητών που θεωρούν ότι επειδή “έκλεισαν” το ρεύμα… ξεμπέρδεψαν και με τους δήμους.

Το αντίθετο μάλιστα: Οι δήμοι που δεν ενημερώνονται “αυτόματα” από τον ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν να καταλογίζουν δημοτικά τέλη. Ετσι, οι ιδιοκτήτες ανακαλύπτουν – συνήθως από σύμπτωση- ότι παραμένουν παγιδευμένοι με υπέρογκα πρόστιμα που τους εμποδίζουν και από το να προχωρήσουν σε κάθε είδους μεταβίβαση του ακινήτου τους.

Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων αποτελεί ένα διαρκές αίτημα από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εξ αγνοίας θεωρούν ότι η διακοπή ρεύματος σε ένα ακίνητο, διακόπτει και την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών, Θεωρούν δηλαδή ότι με την διακοπή του ρεύματος ενημερώνονται αυτόματα οι ταμειακές υπηρεσίες του εκάστοτε αρμόδιου Δήμου, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και όπως άλλωστε προβλέπεται. Όμως στην πραγματικότητα σήμερα η δήλωση απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας & φωτισμού μόνον από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος.

Οι δήμοι εξακολουθούν να χρεώνουν υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ στους ιδιοκτήτες των κενών ακινήτων, με χειρόγραφες βεβαιώσεις δημοτικών τελών. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες κενών και ξενοίκιαστων επαγγελματικών ακινήτων, όπου τα δημοτικά τέλη είναι περίπου πενταπλάσια σε σχέση με τις κατοικίες, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην περίπτωση μη πληρωμής δημοτικών τελών είναι διπλάσια.

Στον Δήμο Αθηναίων π.χ. τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας μιας κατοικίας 100 τ.μ. ανέρχονται σε 165 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ένα κατάστημα ή αποθήκη ίδιας επιφάνειας τα δημοτικά τέλη φθάνουν τα 650 ευρώ τον χρόνο. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι διπλάσια για μη καταβολή των τελών, που σημαίνει ότι για το κατάστημα το χαράτσι φθάνει τα 1.300 ευρώ τον χρόνο και για την κατοικία τα 330 ευρώ τον χρόνο. Ετσι αν κάποιος έχει μια υπόγεια αποθήκη 250 τ.μ. ξενοίκιαστη για μια πενταετία, δηλαδή ουσιαστικά άνευ αξίας, θα του ζητήσουν να πληρώσει δημοτικά τέλη 1.625 ευρώ x 5 = 8.125 ευρώ συν το πρόστιμο!

Η προτεινόμενη λύση

Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, είναι ο εξής: «Με δεδομένο ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν συνδεθεί ή έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με την ON LINE εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ για τα δημοτικά τέλη, θα πρέπει να νομοθετηθεί επί τέλους ότι η διακοπή του ρεύματος διακόπτει και τη χρέωση δημοτικών τελών, εφόσον ο αντίστοιχος μη ηλεκτροδοτούμενος χώρος δεν χρησιμοποιείται, και αν χρησιμοποιείται χωρίς ρεύμα, ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης θα υποχρεούται να το δηλώσει από την έναρξη της χρησιμοποίησης, για να του χρεώνονται τα αντίστοιχα τέλη.

Οι υπηρεσίες των Δήμων μπορούν να ελέγξουν την τήρηση της παραπάνω υποχρέωσης, διενεργώντας αυτοψίες σε κάθε χώρο που φέρεται στο τερματικό του του ΔΕΔΔΗΕ ως μη ρευματοδοτούμενος, ή και ζητώντας την προσκόμιση αναδρομικών φορολογικών και μισθωτικών ή άλλων στοιχείων πενταετίας.

Συνεπώς στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα πρέπει να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών, και από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, γνωστό στους Δήμους από την OnLine σύνδεση με το ΔΕΔΔΗΕ), να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά».

Διαβάστε ακόμη: 

«Kαραβιές» με πετρέλαιο και άνθρακα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 

Οι θεσμικοί Μπάκοι, το Ροστόφ και η Φουτζέιρα, οι Μαρινόπουλοι, το Larissis Station του Καρούζου και τα μυστήρια ενός πλειστηριασμού  

Δημ. Βιντζηλαίος (Creta Farms): Έβαλε στο στόχαστρό του τα Παγωτά Δωδώνη και εταιρεία κρέατος