Οι κορυφαίοι υπουργοί Οικονομικών όλου του κόσμου θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν την απάντησή τους στην οικονομική απειλή που έχει θέσει εκ των πραγμάτων η εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα.

Η τηλεδιάσκεψη κλήση θα πραγματοποιηθεί στις 1 μ.μ. ώρα Γαλλίας, σύμφωνα με την ατζέντα του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας. Οι υπουργοί θα συνοδεύονται από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών τους, δήλωσαν οι ίδιες πηγές υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας για να συζητήσουν τα σχέδια αντίδρασης. Ως χώρα υποδοχής για τη συνάντηση της G7 τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή.

Η συνάντηση των εκπροσώπων της Ομάδας των Επτά πιο Βιομηχανοποιημένων Κρατών φανερώνει την αυξανόμενη ανησυχία ότι η εξάπλωση της ασθένειας πλήττει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία καθώς κλείνει εργοστάσια, διακόπτει γραμμές εφοδιασμού και περιορίζει τα ταξίδια. Οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο στο άκουσμα της είδησης, με τον S&P500 να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά πάνω από 2% στα υψηλά επίπεδα της συνεδρίασης. Ο πανικός για το ξέσπασμα του ιού την περασμένη εβδομάδα ώθησε τον δείκτη σε ποσοστά της τάξης του 10% κάτω από το ρεκόρ, στο οποίο έφτασε έφτασε μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα υπάρξει “συντονισμένη δράση”, καθώς οι υπουργοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι απαντήσεις τους είναι όσο το δυνατόν πιο συντονισμένες ώστε να είναι αποτελεσματικές.

“Τονίζουμε την ανάγκη για μια συνολική κυβερνητική απάντηση, η οποία να καλύπτει την πολιτική δημόσιας υγείας, τη δημοσιονομική πολιτική και τη νομισματική πολιτική“, ανέφερε σε σημείωμα ο Κρίσνα Γκούα, επικεφαλής της στρατηγικής των κεντρικών τραπεζών στην Evercore ISI. “Η τηλεδιάσκεψη της G7 μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το θέμα”, πρόσθεσε.

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι για φέτος αναμένει την ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη, μετά από την κρίση του 2009 και ότι μια “μακρόχρονη” επιδημία θα έκανε πιθανή μια παγκόσμια ύφεση. Η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επέκταση του κορωνοϊού, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο μετά από το 2004.

Η κρίση διαταράσσει επίσης τις συσκέψεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημόσιου μέρους της εαρινής συνάντησής του που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον την εβδομάδα της 13ης Απριλίου. Εάν οι συναντήσεις ακυρωθούν, το ΔΝΤ ενδέχεται να πραγματοποιήσει σημαντικές συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα.