Εργασιακά

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τα rapid στους εργαζόμενους – Με απόφαση εργοδότη το ποσοστό τηλεργασίας

  • newsroom


Δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα που ισχύουν από 20 έως 27 Σεπτεμβρίου

Στο νέο ΦΕΚ περιλαμβάνονται τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διαποράς του κορωνοϊού στην επικράτεια.

Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Είναι υποχρεωτική η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 1 φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Ποιοι εργαζόμενοι κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις μεταφορές, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται, υπό τους ίδιους όρους, δύο (2) φορές την εβδομάδα.

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ

Αναλυτικά τα μέτρα προστασίας

  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
  • Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
  • Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101).
  •  Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]
  •  Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.
  • Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρουμένης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.

Διαβάστε ακόμη:

«Κόκκινη Δευτέρα» για τις αγορές: Στον κλοιό των Evergrande, tapering, πληθωρισμού και το X.A.

Προσοχή: Νέα απάτη “Phishing” με πρόσχημα την Τράπεζα Πειραιώς

efood: Πόσο υποχώρησαν οι παραγγελίες μετά το κύμα «ψηφιακού ακτιβισμού»